Spør en biolog
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om dyr
 Hva slags viltkamera kan fange inn jordrotter?

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek SuperscriptSubscript VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smilies
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

 
Kryss av for å abonnere på emne.
   

E M N E      H I S T O R I K K
Markabesøker Postet - 22/07/2017 : 10:59:08
(Vet ikke om dette blir et spørsmål på helt feil jorde, men prøver meg.)

Det er jordrotter i min lille hage. Fra Wikipedia: "Vånd, lokalt også kalt jordrotte og vannrotte." At den også kalles vannrotte har jeg ikke vært klar over, men det forklarer jo alle gangen jeg har hørt og sett den i bekken.

Noen stjeler mine få jordbær. Kan det være jordrotta eller er det andre skapninger? Ikke skjærene for jeg har et nett over. Det kan kanskje være brunsnegler? Nå har jeg fundert på et viltkamera. Noen som har forslag til et billig kamera som kan fange inn rotter? Jeg regner med at det vil bli mest kattebilder. (Mange katter som ser ut til å interessere seg for min hage. Kanskje det ikke bare er fuglene de er ute etter?) Brunsneglene og de andre sneglene vil vel ikke vises på viltkamera. Men hva med rottene? Og evt. mus.

Det er dessverre flere år siden jeg så pinnsvin i hagen. Kanskje de allikevel er der? Det kan vel et kamera fange opp? Og det samme med grevling. Flere år siden jeg så grevling i hagen, men kan hende at den fortsatt lusker rundt.

Ripsbusken ser ut til ha problemer. Skal tro om jordrotta gnager på ripsbuskrøttene? Og kanskje ødelegger den i "potetåkeren" min. Plantene ser ut til å visne. (Jeg har satt 4 poteter.)

Kanskje et viltkamera kan avsløre hva som foregår i hagen. Men det må være et kamera som ikke koster all verden. Setter pris på om noen med erfaringer på området har forslag.
20   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
kjellms Postet - 23/09/2017 : 23:12:18
Det har nok kun vært vanndråper på glasset som delvis har fungert som linser og laget de rare bildene ovenfor. Så har det tørket i sol og vind slik at du ikke så dråpene.

Som nevnt før sensinga har nok samme mønster uansett følsomhet, det er bestemt av fresnellinsa foran. Og følsomheta er nok bare regulert på enkleste måte i tre nivåer, rent elektronisk som å øke følsomheta på en mikrofon. Rett og slett ved justering av en parameter ellers ville det blitt dyrere. Flere av de bedre kameraene har ikke justering av følsomheta i det hele tatt, merkelig nok. Men de virker også.

Fugler på brett er ikke noe problem. Det er de som flyr fort forbi som er problemet, de utløser bilder, men blir uskarpe og rekker som regel ut av bildet før det blir tatt.

Du har iallfall fått dosert IR-lyset bedre nå. Jeg oppdaget forresten at 2015 Browning Spec OPSen min faktisk allerede da var ganske flink på eksponering av IR og ved næropptak så jeg faktisk at den også regulerte IR-lyset så det er ikke bare slik på nyeste modeller. Men de kameraene er jo mye dyrere her i Norge.

Jeg har også registert at noen av kameraene ofte gir opptil 3 Mb filer ved 8 Mp, men ganske ovverrasket har jeg konstatert de ofte ikke inneholder noe mer enn ca 1,2 Mb filene gjør på et annet kamera, så jeg tror dette er veldig avhengig av programvaren. Du bør prøve 12 Mp bildene før du avskriver dem. I denne bransjen er det rom for overraskelser.

Men jeg er temmelig sikker på at det er kun en 5 Mp brikke i det kameraet, neppe noe annet. Og på WingCam I bruker jeg kun de 5 Mp som brikka gir. Når eksponeringsprogrammet ikke fusker gir den likevel bedre fargebilder enn de fleste andre viltkameraer i godt lys vel og merke. Og filene er normalt rundt 600 kb.

Markabesøker Postet - 23/09/2017 : 21:30:36
Nei, jeg tenkte ikke fukt på innsiden av kameraet eller innenfor glasset foran linsa. Ser ikke at det skal være tegn til noe sånt.
Da jeg fikk kameraet så det ut til å være noe som jeg oppfattet som en slags liten fysisk skade på innsiden av glasset. Men som sagt, nå senere, kan jeg ikke se at det er noe sånt.

Det kan vel heller ikke handle om at lyset kommer i en viss vinkel, for dette foregikk over flere timer, som jeg viste ved de tre bildene som er tatt med timers mellomrom.

NATT 21. -22.09
Samme oppsett som forrige natt, bortsett fra at jeg glemte gel-posen.

Satte ut kameraet kl 18:19 og tok det inn kl 07:53. 32 trigginger og
29 av dem var før midnatt. Ca 15 av disse var av en og samme katt.

Katten spiser peanøtter, men har så langt ikke helt funnet ut av hvordan få tak i nøttene under plastkoppen som jeg har lagt en liten stein på. Så det ble noen peanøtter på grevlingen da den kom ca 2 timer senere.

Grevlingen kom kl 23:45. 8 trigginger fram til 23:49. Her har grevlingen dytte på plastkoppen med steinen intakt oppå. Skjønner ikke hvordan den greier det samtidig som den får tak i nøttene:

 (Klikk for å se et større bilde)

Første trigging etter midnatt var kl 06:52. Antakelig skjærer.
Neste var kl 07:52, da jeg tok inn kameraet.
Ganske spesielt at det var så få opptak etter midnatt. Det er nesten så jeg lurer på om kameraet har fungert. Men det er vel bare et sammentreff at det denne natta ikke var flere katter eller grevlinger innom og at det så vidt bare var ei skjære innom triggersonen.

NATT 22. – 23.09.17
Samme opplegg som de siste nettene:
Distance: LOW.
Per PIR-trigging: 1 foto (5 MP) + 10 sek video (1080p)
Fuktabsorberende pose i rom i kameraet.
Svart tape på to rader med IR-lamper. Pluss 5 lag med tynn bobleplast på IR-lampene som ikke er dekket. Uendret fra de siste nettene.
Utelampe på.
Kameraet på gorillapod. Linse 12-13 cm over bakken.

Det ble 17 trigginger fra kl 18:43 til kl 10:30. 14 før midnatt og 3 etter. Jeg utløste henholdsvis 5 og 1 av disse. Altså ei ny natt med lite aktivitet etter midnatt.

Kl 19:46 – Den peanøttspisende katten holder på til kl 19:53.
Kl 22:10 – Grevlingen finner heldigvis noen nøtter under plastkoppen. Siste opptak 22:13
Kl 23:24 – Grevlingen er innom. Det regner og har kommet fukt foran linsa:

 (Klikk for å se et større bilde)

Kl 00:30 – Grevlingen er så vidt innom. Jeg ser bakparten på bildet, mens ikke noe har kommet med på videoen.
Kl 04:52 – Dette var en trigging jeg ikke så hva som utløste.

Ingen skjærer denne morgenen. De har nok erfart at det er lite å hente foran kameraet.

DISTACE – VALG AV PIR-FØLSOMHET
Det ser ut til at ved å ha Distance på LOW, så blir det påtakelig færre "uforklarlige" trigginger sammenlignet med når jeg har hatt innstillingen på HIGH. Men kan ikke være helt sikker, for en del av tidligere trigginger har kommet fra drivende tåke og det er ikke sikkert at det har vært slike værfenomen de siste nettene. Det samme med insekter. Sjansen for at insekter trigger kan vel være større når innstillingen er på HIGH. Og det er vel færre insekter ute om natta nå enn for 1 måned siden.

PIR DETEKTERER BARE I NEDRE HALVDEL AV BILDET – LOGISK FOR OVERVÅKING
Jeg har sett at det er slik PIR fungerer på HIGH. Går ut ifra at LOW også dekker samme bildeflate, men at HIGH blir trigget av "lavere signalstyrke". Færre frekvenser?

Dersom jeg skulle bruke et slikt kamera for overvåking ved inngangsdøra, vil det være dumt om alle som gikk forbi min innkjørsel trigget opptak. Ved å bare trigge når folk kommer inn på min eiendom, dvs. når føtter treffer triggerfeltet, vil hele personen komme med på bildet - dersom jeg stiller det opp korrekt. Det virker smart.

Men er dette egentlig hensiktsmessig for vilt? Ønsker man ikke å se hva som kommer inn i bildet uansett om det er øverst eller nederst? Så raske som fugler er, så reduseres vel sjansen for å få med fugler på fuglebrett, f.eks. når det er bare halve bildet som trigger opptak.

FILSTØRRELSE
Jeg har prøvd å se hvor mye jeg sparer på minnekortet ved å bruke 5 MP i stedet for 8. Men det er ikke så lett å se for det er så stor forskjell på informasjonen i de forskjellig bildene. Nærmest helhvite bilder, helt overeksponerte, der f.eks. grevlingen dekker det meste av bildet, kan bilde-fila være på under 1MB med innstilling på 8 MP, mens et fargebilde med oppløsning på 5 MP kan være på over 3 MB. Ettersom jeg ikke har tatt 8 MP og 5 MP bilder under samme forhold, så ser jeg ikke hvor mye jeg kan spare plass på minnekortet ved å bruke laveste oppløsning.

Ettersom kvaliteten uansett ikke er så god, så er det ikke så lett å se. Men går ut ifra at ved forstørrelse (på PC-skjermen), så vil det vel være en større sjanse for å få flere detaljer med 8 MP ettersom det antakelig er en 8 MP brikke. Mens jeg er mer skeptisk til det tredje valget, nemlig 12 MP, noe som jeg antar krever mer pikseltriksing ("kladdete" bilder).

10 sek. video 1080p er på ca 33 MB. Ser ikke ut til å spille noen rolle om det er svart/hvitt eller farger.

Ettersom innstillingen jeg nå bruker, er på 1 foto + 10 sek for hver PIR-trigging og jeg regner 33+3= 36 MB per trigging, så får jeg (16.000/36 = 444) ca 400 trigginger på et 16 GB minnekort.

"VANNSABOTØRMANNEN" FELT AV VILTKAMERA
Så på Åsted Norge at det var installert et viltkamera nede i en kum (et rom under et kumlokk) der en mann har sabotert kraner slik at folk har mistet vanntrykket. Det ble bare tatt to bilder før mannen oppdaget kameraet og ødela det. Men dette var et kamera som sendte bilder over mobilen, så politiet fikk bildene. De sort/hvite IR-blits-bildene ble vist på TV.
kjellms Postet - 22/09/2017 : 00:29:13
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Markabesøker

Bare foto, ikke fra video ovenfor.
Trodde jo først at det var et skjære-spøkelse, men så var det det samme på flere bilder.

Da kameraet var nytt så jeg "noe" i glasset foran linsa. Tenkte at det kunne skape problemer. Men det så ut til å gå helt fint. Helt til 09.09. Da var det mange foto med merkelige skygger/reflekser - i tillegg til fukt/dugg problemer.

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

Men da jeg skulle sjekke glasset foran linsa for å se om det var "urenheten" (som jeg hadde sett tidligere) som var årsaken, så kunne jeg ikke se at det var noe spesielt med glasset. Så da vet jeg ikke hva dette skyldes. Jeg går ut ifra at det er samme fenomen den 09.09 som i innlegget ovenfor (19.09.).
Mener du det var noe væske på innsida av glasset foran linsa?
Det burde det jo ikke være på noen måte. Der skal ikke være noe annet enn IR-filteret mellom objektivet og glasset avhengig av lystypen. Om der er feil i en av pakningene kan det selvfølgelig komme regnvann inn.
kjellms Postet - 22/09/2017 : 00:22:55
Da må det vel ha vært vanndråper, som så har tørket bort før du så det. Kan ikke skjønne noe annet. Er det kanskje noen lekkasjer noe sted? Vann skal normalt ikke kunne komme inn, fuktig luft kan selvfølgelig også kondensere på innsida. Men normalt vil jo regndråper på utsida forstyrre bilde kraftig, men de tørker jo bort.
Markabesøker Postet - 21/09/2017 : 21:46:04
Natta 20. - 21.09.

Distance: LOW.
Per PIR-trigging: 1 foto (5 MP – altså endret fra 8 MP til 5 MP) + 10 sek video (1080p)
Fuktabsorberende pose i rom i kameraet.
Svart tape på to rader med IR-lamper. Samme som tidligere netter.
Pluss fem lag med tynn bobleplast på IR-lampene som ikke er dekket. – Det ble en forandring til det bedre.
Utelampe på.
Kameraet på gorillapod. Linse 12-13 cm over bakken.

 (Klikk for å se et større bilde)

Grevling kl 22:12 – 22:19.
Grevling med snuten på 2 meter fra kameraet:

 (Klikk for å se et større bilde)

Grevling nærmere enn 1 meter fra kameraet:

 (Klikk for å se et større bilde)

Grevling dukker opp igjen kl 22:43. Den tar en rask runde. Har vel endelig forstått at om den har vært der en gang tidligere og spist opp alt, så er det ikke mer igjen. (Nesten ikke mer igjen.)
Katt (1) kl 02:11 – 02:13.

 (Klikk for å se et større bilde)

Grevling kl 02:36. En enda kortere opptreden enn forrige gang.
Katten (1) dukker opp igjen kl 03:03.

Ny katt (2) kl 06:47:

 (Klikk for å se et større bilde)

Et ekte skjære-spøkelse til venstre:

 (Klikk for å se et større bilde)


35 trigginger. Noen få "ulogiske".
Markabesøker Postet - 21/09/2017 : 21:07:18
Natta 19. - 20.09.

Distance: LOW.
Per PIR-trigging: 1 foto (8 MP) + 10 sek video (1080p)
Fuktabsorberende pose i rom i kameraet.
Svart tape på to rader med IR-lamper. Samme som tidligere netter.
Utelampe på.
Kameraet på gorillapod. Linse 12-13 cm over bakken.

Bildene nedenfor er alle foto, ikke fra video.

Grevling kl 22:32- 22:46. Jeg så rett ned på den fra soveromsvinduet.
Hører grevling dårlig eller har den blitt vant med lyder innenfra huset?
Soveromsvinduet var åpent. Jeg lukket badedøra uvitende om at grevlingen var utenfor. Det høres godt når den døra lukkes.
Jeg var inne i rommet og hørte den utenfor der den knasket i seg nøtter. Den måtte da høre meg også?
Grevlingen spiste nøtter og fuglefrø, men den tok ikke hundematen. En ring med Frolic ligger helt til venstre på "en-meter-steinen" foran:

 (Klikk for å se et større bilde)

Er det samme grevling som dukker opp kl 23:58 – 00:01. Dvs. to besøk før midnatt.
Frolic-biten ligger fortsatt igjen etter grevlingbesøk nr 2. Det er altså den andre natta hvor jeg positivt ser at grevlingen ikke forsyner seg av hundematen. Den spiser nok bare det som mor har lært at den kan spise.
Her forlater grevlingen "film-studioet":

 (Klikk for å se et større bilde)

Hundemat-biten tok katten som kom kl 01:08 - 01:10.

Skjærer:

 (Klikk for å se et større bilde)

Det var bare et par av 41 trigginger denne natta som jeg ikke kunne se hva skyldtes.
Jeg hadde formaterte kortet før jeg satte ut kameraet. Det rettet heldigvis opp det rotet som var med filer og klokkeslett.

Markabesøker Postet - 21/09/2017 : 20:33:08
Bare foto, ikke fra video ovenfor.
Trodde jo først at det var et skjære-spøkelse, men så var det det samme på flere bilder.

Da kameraet var nytt så jeg "noe" i glasset foran linsa. Tenkte at det kunne skape problemer. Men det så ut til å gå helt fint. Helt til 09.09. Da var det mange foto med merkelige skygger/reflekser - i tillegg til fukt/dugg problemer.

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

Men da jeg skulle sjekke glasset foran linsa for å se om det var "urenheten" (som jeg hadde sett tidligere) som var årsaken, så kunne jeg ikke se at det var noe spesielt med glasset. Så da vet jeg ikke hva dette skyldes. Jeg går ut ifra at det er samme fenomen den 09.09 som i innlegget ovenfor (19.09.).
kjellms Postet - 20/09/2017 : 22:21:18
Det spøkelset på siste bilde er liksom litt umulig å bli klok på. De første gangene jeg så tenkte jeg det var en fugl som fløy og langeksponeringstid, men så er det vel video og resten er jo skarpt og det er godt lys. Man kan få reflekser i skrått motlys, men jeg har ikke sett slike, kanskje insekt nær eller på glasset eller selvfølgelig som du er inne på noe annet rusk som gir spesielle reflekser.
kjellms Postet - 19/09/2017 : 21:29:06
Jeg så det var en skikkelig feilformulering etter litt redigering ovenfor. Om skarphet og kontrast, skulle være: Lys som ikke treffer i fokus er også med på å redusere kontrast å gjøre resten av bildet mindre skarpt og kontrastløst, det er ikke alltid så godt å si hva som er årsak til tåkete inntrykk og lav kontrast, feil focus, insekter, rusk, støv, fuktighet, fingeravtrykk, tåke, pust fra dyr, snøkrystaller og til og med tåke inni kameraet kan være årsakene.

Men jeg synes du skal tape fler av LEDene.
Markabesøker Postet - 19/09/2017 : 20:32:26
Jeg stusser mest på bildekvaliteten i dagslys. Og det er det ikke mye å gjøre med, forstår jeg deg rett.
Jeg får ikke gjort så mange tester på foto av dyr i dagslys, for som du har forstått, så har jeg naboer tett på. Får de rede på at jeg mater grevlinger, så er jeg redd for hva som kan bli tema på neste møte i velforeningen. (Jeg tipper at jeg blir alene om å ønske grevling framfor jordrotte. De fleste andre er nok heller ikke så plaget av rotter som det jeg er.)

Antall trigginger har mest med batteriforbruket å gjøre. Jeg er nå på den 5. pakka med batterier. (Forrige var til og med Lithium.) Men også det at minnekortet fylles. Jeg har ikke tenkt å fortsette å laste inn minnekortet hver dag.

NATTA 17.-18.09
Jeg bruker å holde rede på antall ganger viltkameraet har blitt trigget, men det har blitt rot med filene i fotoprogrammet, så jeg er usikker på tallene. Det har også blitt rot med klokkeslett på filene og hvordan de lastes i fotoprogrammene (like rotete i Lightroom som i Olympus Viewer).

Ingen bilder etter kl 04:49 natta mellom 17. - 18.09. Batteriene gikk tomme.
Grevlingen dukket opp ca kl 00:50. Med nesten tomme batterier blir hodet til grevlingen i "riktige farger". (Svart tape på deler av IR-lampene slik som forrige natt.)

 (Klikk for å se et større bilde)

Jeg hadde lagt noen peanøtter under ei plastskål med en liten stein oppå. Jeg hørte at den holdt på å dytte på plastskåla og tittet ut gjennom vinduet. Den stakk raskt da jeg dessverre lagde litt støy.

Tidligere på kvelden var det en katt:

 (Klikk for å se et større bilde)


NATT 18. -19.09.
I natt har jeg hatt Distance på LOW. Ingen "ulogiske" trigginger. (Tror kameraet ble trigget 94 ganger.)
Har fortsatt svart tape på deler av blitsen.
Jeg la opp noen steiner for å angi avstand fra kameraet. Den første ligger 1 meter fra. De to neste er 2 meter fra og den lille runde steinen er 2,5 meter fra kameraet.
(Den "røde prikken" er i overgangen heller/gress noen få cm til venstre for den lille runde steinen.)

Kl 20:54 – Katt (1) Den holdt på til kl 21:08.
Det er tydelig at med friske batterier så blir det for mye lys med tapen slik jeg har den.
Får se om jeg setter på litt mer tape til neste natt.

 (Klikk for å se et større bilde)


Da jeg tittet ut ca kl 23 var det meste av peanøttene jeg hadde lagt oppå steinene vekk. Jeg trodde at grevlingen hadde vært og forsynt seg, men ser at det ikke er noe opptak av grevling i det tidsrommet. Jeg kan ikke se om det er katten som har tatt nøttene. Den spiser, men jeg hadde lagt ut et par biter Frolic og hundematen har jeg tidligere sett at den spiser.
For å få noen flere bilder gikk jeg da ut med fuglefrø.

Kl 01:18 dukket grevlingen opp. Den holder på til kl 01:32. Den spiser kanskje både peanøtter og annen fuglemat.
Kl 02:48 er den tilbake (evt. at det er en grevling nr 2). Den holder på til kl 03:02. Det må være fuglefrø den spiser.

 (Klikk for å se et større bilde)

Kl 04:54 til 04:56 – (Ny?) grevling.
Kl 05:50 – Katt. Antakelig samme katt som tidligere på kvelden.
Kl 05:51 – Den første katten har en kort konfrontasjon med en ny katt som dukker opp (den store bustete). Den mindre katten stikker.

Jeg har ikke sett at det er noen nye jordrottehull etter at jeg begynte å mate rovdyrene. Med den natte-trafikken av katter og grevlinger i min hage, så har de kanskje flyttet.
Men når grevlingen går i hi, så dukker vel Rattus norvegicus opp. Det er plenty med leiligheter under torva i min hage. Så jeg får kanskje legge ut litt hundemat i ny og ned slik at kattene holder seg her.

Skjære 1 meter fra kameraet:

 (Klikk for å se et større bilde)

Småfugler:

 (Klikk for å se et større bilde)

Det har kommet noe på linsa som lyset brytes i, antar jeg:

 (Klikk for å se et større bilde)

Som du sier, jeg må huske at jeg har et billig kamera og ikke sammenligne mine fuglebilder med dine.
Men disse var ikke så verst. Jeg mener at det skyldes at det ikke har vært så mye piksel-triksing eller hva man skal kalle det.
kjellms Postet - 19/09/2017 : 13:57:11
Jeg prøvde som sagt å maske av litt til (flytta rett og slett litt på tapebitene). Nå er det kun 3 av LED-ene som synes, øverste venstre 2 og høyre 1. Husk, når man halverer avstanden med samme lyskilde må man redusere eksponeringa med 2 blendertrinn, to halveringer. Så det blir mange blendertrinn fra normaleksponering rundt 5 m til nærområdet 0,5 - 1 m, og man kan ikke vente at så billige kameraer skal mestre alt. De har jo heller verken regulerbar blender eller fysisk lukker foran CMOS-brikka. I tillegg er det altså fix-focus (maks utnyttelse av hyperfokalavstanden forhåpentligvis). Lys som ikke treffer i fokus er også med på å redusere kontrast å gjøre resten av bildet mindre skarpt og kontrastløst, det er ikke alltid så godt å si hva som skyldes feil focus, insekter, rusk, støv, fuktighet, fingeravtrykk, tåke, pust fra dyr, snøkrystaller og til og med tåke inni kameraet. I tillegg får man reflekser bakfra det ekstra beskyttelsesglasset og til og med fra IR-filteret (i fargemodus gir det f eks rosa forstyrrelser).

Nå har jeg dessverre ikke noe ordentlig nattaktivitet der dette kameraet (WingCam vII) står. Verken blåstrupene, gråspurven eller skjærene er der på mørkeste natta. Så jeg får bare vise det siste resultatet. Og du har vel egentlig fått svar på det med jordrottene.

Det første bilde viser ei blåstrupe rett etter at det har begynt å lysne, man ser fremdeles hotspoten tydelig (selv med kun tre LEDer). Men jeg har ikke brukt Shadow-Highlight så nå er det faktisk mulig å kjenne igjen dyr på en halvmeter, antakelig også i helt mørke om de skulle dukke opp.

blåstrupe (Klikk for å se et større bilde)


På det neste stikker blåstrupa hodet opp på mellom 30 og 40 cm avstand og er klart overeksponert, men det er jo også innafor skarpheta i dagslys. Ved å ha en grop framfor kameraet kan man unngå at dyr kommer så nært, ved foringsbrett kan man begrense området ved hjelp av størrelsen på brettet og forsatslinsa man velger. Legg merke til de to skyggene av blåstrupa.

blåstrupe (Klikk for å se et større bilde)


Noen få minutter seinere er hotspoten minimal. Det lysner fort.

blåstrupe (Klikk for å se et større bilde)


Og noe over en halvtime seinere merker man ikke lampene i det hele tatt (husk kun tre LEDer). Noe etter dette går dette kameraet over i fargemodus og det er et brokete tema.

blåstrupe (Klikk for å se et større bilde)
kjellms Postet - 17/09/2017 : 22:32:50
Man kan teoretisere om billedbehandling og menneskeliggjøre programmene. Men de fleste kameraer er laget for overvåkning av både hus og eiendommer og også for vilt. Så det ville være dumt å lage de slik at tekniske ting som lett kan kjennes igjen nedpriotiteres i billedbehandlinga. Jeg har ikke sett noe annet enn at kameraer som gir bra bilder av dyr også gir bra bilder av planter , landskap og hus, tekniske innretninger traktorer og biler.

Men nå er heller ikke 940 nm LED noe særlig bra lyskilde og det er neppe noe tvil om at produsentene strever med å få til god billedbehandling med det. Man velger jo det lyset fordi det skremmer lite og ikke vekker oppsikt.

Jeg ser ikke helt nytten i å spekulere i alle triggingene (er det ikke i bebygd hage-villastrøk. Det må jo være en del fugler som flakser forbi og siden du allerede vet at den senser ganske bredt så kan det vel lønnes å bruke medium følsomhet. Også firfota dyr kan komme inn i sektoren å rekke å gå utenfor igjen på mindre enn ett sekund.

Kattebildet ser jo rimelig skarpt ut (og den er jo ganske nær også!), noe støy, men jeg har sett tusenvis av dårligere bilder fra mange kameraer, også 850 nm IR, som er regnet som bedre lys. Grevlingen beveger seg og blir uskarp, noe som ofte skjer. Nå har du også effektivt skjermet av IR-LEDene, kanskje enda mer om nærområdet skal eksponeres bedre?
Markabesøker Postet - 17/09/2017 : 13:42:07
NATTAS FANGST
Distance: High.
Fuktabsorberende pose i rom i kameraet.
Svart tape på to rader med IR-lamper. Utelampe på.
Kameraet på gorillapod. Linse 12-13 cm over bakken.
(TG-5):

 (Klikk for å se et større bilde)

311 trigginger (1 bilde + 10 sek. video) fra kl 19:15 i går til kl 10:47 i dag.
66 trigginger før midnatt.
245 etter midnatt. Fra midnatt til skjærene dukket opp litt over kl 06, var det drøyt 160 "ulogiske" trigginger.
Fikk lyst til å utfordre grevlingen litt, så i tillegg til å strø utover peanøtter, la jeg et plastlokk over noen av nøttene.

Grevlingen, "den sittende grevling", dukket opp kl 22:33.
Hvordan ville den takle nøtter som lå gjemt? Ingen problemer. Det bare dytter forsiktig på lokket og nøttene blir tilgjengelige.
Grevlingen bryr seg ikke om at det blir litt støy når plastlokket skyves over steinhellene.
Fra video (kl 22:35:20):

 (Klikk for å se et større bilde)

Foto (kl 22:35:42):

 (Klikk for å se et større bilde)

Grevlingen går sin vei (kl 22:39:41):

 (Klikk for å se et større bilde)

Videosnutt uten at jeg ser at noe skjer.
Neste bilde: katt dukker opp (kl 22:59:18):

 (Klikk for å se et større bilde)

Er det katten som har skremt grevlingen vekk?
To videosnutter uten at jeg ser at noe skjer.
Grevlingen dukker opp igjen (kl 23:05:11):

 (Klikk for å se et større bilde)

Den knasker i seg i hvert fall ei peanøtt. På neste opptak som er kl 23:05:40 er den forsvunnet. Ikke noe spennende resten av natta.

OVERBEARBEIDEDE FOTO
Jeg har tittet på noen gamle bilder tatt med mitt første digitale kamera (2004), Olympus µ-mini 4MP og senere Olympus SP-55OUZ 7,1MP for å se om jeg husker rett. Nemlig at bildene/jpeg-filene ikke ble bearbeidet i kameraene like mye den gangen.

Jeg syns ikke at bilder tatt med mine gamle kameraene er like "kladdete". Bevegelses-uskarphet, ute av fokus. Ja. Men ikke like kladdete.

Syns også at Olympus TG-5 har tendenser til litt for mye bearbeiding av bildene. Så jeg foretrekker å bruke Olympus M5 for landskap.
Uten at jeg på noen måte er noen fotograf. Jeg er bare en som tar masse bilder. Og i blant med helt feil programvalg. Nedenfor hadde jeg tenkt å bruke "mikroskop-funksjonen" til TG-5. Men ser jeg har brukt "undervannsbilder". Valget som er nabovalget…
Uansett, jeg føler behov for å komme med et litt bedre TG-5-bilde enn de diffuse mørke bildene jeg har lagt inn så langt i denne tråden:

 (Klikk for å se et større bilde)
Markabesøker Postet - 16/09/2017 : 21:24:40
Samme opplegg som forrige natt. Kameraet ble trigget 409 ganger mellom 18:36 og 10:21.
Ingen grevling.
En nabo fortalte at han hadde hatt "gartner" i blomsterbedet. Det kan jo ha vært at mine grevlinger har vært opptatt i hans hage i natt.
Bare en katt som koste seg med hundemat. Kl 20:52 – 21:10. Ikke noe stress. Det er tydelig at den kjenner seg hjemme i hagen min.
(Tenkte jeg ville teste en gang til om grevlingen ville la seg friste av litt Frolic. Men det fungerte altså ikke.)
Skjærene spiste peanøttene jeg hadde lagt ut til grevlingen. De første kom kl 06:18

Katter og grevlinger har visst ikke klokke. De dukker opp til ganske forskjellige tider, mens skjærene våkner med sola. Hver dag.

Jeg forstår ikke hvorfor viltkameraet ikke bare kan ta et enkelt, greit bilde i sol og tørt vær. Jeg har prøvd forskjellig. Her med Aftenposten (utklipp av bilde):


 (Klikk for å se et større bilde)

Skjønner ikke at det skal være så vanskelig å få noen lunde greit bilde.
Men her er det "kladdete". Støy. Jeg tror ikke dette er "fuktskader".

Leste en gang at bearbeiding av bilder foregår etter programmer som baserer seg på hundretusenvis av foto, slik at programmet skjønner hva som er trær og hva som er mennesker og bearbeider fila etter det. Jeg mener å huske at dette er programmer som ligger i dagens fotoapparater.

Hvis jeg altså ikke har husket helt feil, så tenker jeg at viltkameraene kanskje er laget for å kjenne igjen fugler og dyr og prøver å optimalisere bildene basert på dette. Og alt som ikke gjenkjennes som fugler eller dyr, bare blir tull.
(Har prøvd å søke om dette på nettet, men finner ikke noen lure søkeord.)
Markabesøker Postet - 15/09/2017 : 20:45:48
Ja, jeg ser det med nattetåke og fuktighet. Særlig ille er det her rett ved en bekk.
I natt var det 864 filer (432 trigginger) fra kl 20:26 til kl 12:26. Jeg kunne se fuktigheten da jeg satte ut kameraet, så jeg forventet mange trigginger.

Jeg har ikke brukt silica gel foreløpig, selv om jeg har sett rådet ditt. Har tenkt at ved å sørge for at det blir luftet innvendig når jeg har det inne på dagen, så vil det ikke samle seg fukt. Men jeg har ikke tenkt på dette med temperaturforskjellen inne/ute.

Ja, jeg skjønner det med usikkerhet i metadata. De som mekker sammen viltkameraer er kanskje ikke å nøye på å følge standardisering.
Men det er allikevel merkelig at foto jeg tok i dagslys, som jeg testet i formiddag i tørt vær, er mye lysere (overeksponerte) enn videoene. Videoene har god farge. Samtidig med overeksponert så sier metadata at det er fil-in blits. Så et eller annet med eksponeringen ser ut til å dukke opp i metadata. (Eller så er det bare tilfeldig.)

Nei, jeg glemmer ikke at det er et billig kamera. Men jeg syns de bildene jeg har tatt i dag i varmt solskinn er dårlige. Nytter ikke å skylle på fukt. Det er støy. Skjønner ikke annet.
Av en eller annen grunn ser det ut til at det som er ganske nært kamera har minst støy. Det er vel det jeg også har sett tidligere at greving og skjærer har minst støy når det er nært kamera, en meter eller kortere. Noe som vel ikke er logisk.

NATTAS FANGST
Foto (8MB) + Video (1080p, 10 sek.). 1 sek. triggerintervall. 1 trigging gir 1 bilde og 1 påfølgende video.
Distance (PIR-følsomhet): High.
Kameraet er på plass under hagebordet igjen. I natt har jeg hatt på utelampa. Ikke gjort noe med IR-blitsen, altså ingen tape eller annet.
Linsa er ca 40 cm over bakken. Det gjør at det er vanskelig å se hva dyrene spiser. Lettere når jeg bruker gorillapoden og legger den helt flat.

Plassering (TG-5):

 (Klikk for å se et større bilde)

Rød prikk (TG-5):

 (Klikk for å se et større bilde)

Grevling (1), den sittende grevling, dukker opp kl 21:59:34 – Tar noe som ikke er frø. Trodde først at det kanskje var en snegle, men så skjønner jeg at det er ostebitene jeg la ut i går.
Foto kl 21:55:16:

 (Klikk for å se et større bilde)

Bilde fra video kl 21:55:52:

 (Klikk for å se et større bilde)

På en video ser jeg faktisk at det damper av pelsen til grevlingen når den passerer kameraet nedenfor bildet.

Katt (1) kl 23:44:34 – Ser ut som den leter etter mat. Kanskje det er litt ost igjen til katten.

Katt (2) kl 00:07:18 – Den snuser der hvor osten var.

Grevling (2) Kl 01:42:17 – Det ser ut til at den finner noe å spise. Kanskje solsikkefrø (uten skall). Ser ut til at den første grevlingen ikke tok (alle) solsikkefrøene. (Dvs. jeg kan ikke se hva det er, bare gjetter.)

Grevling (3) kl 03:52:27 – Den snuser veldig, men ser ikke ut til å finne noe.

De første skjærene dukket opp kl 06:17.
Første ikke helt overeksponerte foto av skjærer kl 06:32:04:

 (Klikk for å se et større bilde)

To skjærer kl 12:18:03:

 (Klikk for å se et større bilde)
kjellms Postet - 15/09/2017 : 13:28:48
Fill-in blits (LED både 850 nm og 950 nm) kan nok fungere i overgangslyset, men ikke i farger! Det er ikke mulig fordi IR-filteret skal være foran når det er lys nok til farger. Da jeg så bildene dine først tenkte jeg du kanskje hadde belyst eksternt. Men så ser jeg at du bare refererer metadata, de kan noen ganger være tvilsomme fra slike kameraer. Jeg viser nedenfor to-tre bilder hvor jeg vet at LEDene tenner, men data oppgir null flash.

Om IR-filteret er svingt til side for at LED-lyset skal slippe til så vil fargebildene bli lyserøde fra landskape rundt. Det skjer derfor vanligvis ikke, kun ved feil. Om LED-blitsen funger sammen med det naturlige lyset sakl det uten unntak bli sorthvitt bilder på slike kameraer. Om det da ikke er et white-flash kamera, da blir det fargebilder men da med IR-filteret i bruk.
På det første er det ikke så mørkt at IR blir plagsomt

blandingslys i viltkamera, skjømninga (Klikk for å se et større bilde)


På det andre er det mørkere og hotspoten er plagsom særlig på tua og og på brennesla til venstre.

plagsom hotspot på tross av at 70-80 % LED-reduks (Klikk for å se et større bilde)


Og på det siste ser vi at fuglen akkurat ikke blir overeksponert, mens flata i tua som vender mot kameraet og brennesla får plagsom refleks. Og på dette kameraet er bortimot 80 % av LEDene skjermet bort.

Ikke så mye hotspot, på grensa. (Klikk for å se et større bilde)
kjellms Postet - 15/09/2017 : 11:21:14
Nattetåke og fuktighet i lufta er nå en ting som man må leve med. Det er svært få av viltkameraene som klarer å gjør noe fornuftig under slike forhold. Hvorfor det er forskjeller er ikke så godt å si. Noe skyldes nok programvaren og noe forskjeller på 850 nm og 940 nm LEDene. Kanskje har noen produsenter prøvd og montert en annen LED og har beholdt den som hemmelighet. Ikke godt å si, men IR-nattbildene fra f eks Primos Proff 02 er mistenkelig mye bedre enn fra andre kameraer. Nå er det riktignok 850 nm og ganske mange LEDer, men allikevel. Noe annet er at det kameraet feileksponerer allikevel ofte.

Noe annet er følgende; man tar kameraet inn i en annen temperatur med høyere total luftfuktighet. Så setter man seinere kameraet ut i lavere temperatur uten noe tørkemiddel inni. Hvis det i tillegge er kald nedbør ute risikerer man dugg både på innsida og utsida av kameaet. I tillegg kommer nyskjerrige dyr bort og snuser/puster på kameraet, da blir det ofte langvarig dugg og tåke. For å eliminere den innvendig fuktigheta får du plass til en liten pose silica gel der fjernkontrollen bruker å være.

Noen av de overstrålingene du har i blått tyder på fuktighet, noe kanskje også pga UV, vet ikke hvor effektive UV-filtre slike kameraer har. Fuktigheta sprer også lyset og det går bl a også ut over fokus.

Når du vurderer hva du har fått så må du ikke glemme at dette var under prisen for ethvert objektiv til andre kameraer og langt under prisen for enhver sammenliknbar telefon og ingen av dem har det PIR-systemet og vanntettheten.
Markabesøker Postet - 14/09/2017 : 17:58:57
Nei, skjønner at det ikke er PIR i High som automatisk får ned lukkertida.

Det er vanskelig dette med å forstå (huske) at det er varme og ikke lys som trigger. (Gammeldagse lyspærer hadde kanskje vært annerledes?)

Tenkte kanskje at laserstrålen ikke var så perfekt, men refleksjoner er nok en bedre forklaring.

TRENGER MITT VILTKAMERA BRILLER?
Eller må det til en operasjon …

Har jo aldri helt sjekket om kameraet i det hele tatt tar ok bilder på. Dvs. jeg syns dagslysbildene har vært så dårlig at jeg ikke har brydd meg om dem. Jeg har fokusert på video om natta.
Jeg burde ha reagert på bildekvaliteten tidligere, men har tenkt at det har vært dårlig lys (inne, motlys etc.).
Med en gang jeg tok i bruk kameraet satt jeg bilder på 8MB selv om valgene er 5, 8 og 12. Jeg ville sikre meg minst mulig "stress" av bildebrikka. (Sånn jeg tenker.)

Det meste av min oppmerksomhet har vært rettet mot "ulogiske" trigginger og overeksponering.
Men i natt ville jeg sjekke hva som skjer med både fokus og blits når jeg har lengre avstand (enn de 2-3 meterne jeg ellers stort sett har operert innenfor).

OPPSETT OG INNSTILLINGER
Avstand mellom kamera og "rød prikk": ca 10 meter.
"Rød prikk" treffer i enden av plenen, der hvor buskene begynner.
("Rød prikk" skal muligens vise sentrum av bildet, men det viser for langt til venstre og for langt ned på mitt kamera.)
Kameralinsa er ca 40 cm over bakken.

Foto (8MB) + Video (1080p, 10 sek.). 1 sek. triggerintervall. 1 trigging gir 1 bilde og 1 påfølgende video.
Distance (PIR-følsomhet): High.
Min erfaring er at objekter som er et stykke over den røde prikken, litt over midten av bildet, ikke trigger opptak.

Fra kl 19:36 i går til kl 12:18 i dag var det 780 filer, dvs. 390 trigginger. (390/1000 =) 0,39 trigginger i gjennomsnitt per minutt. (Mens det i går var 0,02)
De fleste trigginger oppleves som "ulogiske".

Den røde prikken. Beskåret bilde fra video (kl 19:39):

 (Klikk for å se et større bilde)

Foto (beskåret) kl 19:40. 1/25 sek. ISO 471. Noe som jeg nettopp har oppdaget er at det står at det er med bits. Fill-in bilts. (Leser dataene i Olympus Viewer 3.):

 (Klikk for å se et større bilde)


Grevlingen dukket opp kl 05:07. Det ble 24 trigginger mens grevlingen holdt på. Siste kl 05:29.
(Beskåret) foto (kl 05:08:14). ISO 800. 1/5 sek. Blits (fil-in). Her hadde jeg forventet mer fokus:

 (Klikk for å se et større bilde)

Bilde fra video (kl 05:08:18) er heller ikke noe å skryte av:

 (Klikk for å se et større bilde)

Foto (beskåret) av grevlingen litt nærmere kameraet (kl 05:11:30):

 (Klikk for å se et større bilde)

Kanskje nattetåka har skylden for dårlige bilder. Jeg gir kameraet en sjanse til å rette det opp i dagslys.

Skjære (6-7 meter? fra kameraet). Foto (beskåret) kl 06:31:06. ISO 672, 1/12 sek. Blits fil-in:

 (Klikk for å se et større bilde)


Skjære nært kameraet. Foto (beskåret) kl 09:48:26. ISO 61, 1/100 sek. Fil-in blits:

 (Klikk for å se et større bilde)


Plen og busker. Foto (beskåret) kl 12:14. ISO 56, 1/100 sek. Fil-in blits:

 (Klikk for å se et større bilde)


Dette må være et "mandagskamera".
kjellms Postet - 14/09/2017 : 09:11:27
Og den røde prikken (laseren) er nok bare en stråle. Men de andre svake er nok bare optiske refleksjoner i systemet, linsene, IR-filteret og glasset foran. At det ser større ut i video er kanskje fordi at ikke hele billedbrikka brukes i video i forhold til stillbildet.
kjellms Postet - 14/09/2017 : 03:20:35
Nei, ikke PIR i high som får ned lukkertida. Det er kun en egen innstilling i IR eller i eksponeringsprogrammet, husker at det står en H bak (burde kanskje ikke kalt det high) på ett kamera. Det er rett og slett en spesiell stilling for raskere lukkertider med IR på enkelte kameraer.

Avstand på 25-30 m er langt utafor PIRfølsomheta for slike kameraer. Det er ikke det synlige lyset fra lampene som eventuelt trigger på grunn av kjøretøy, men varmen fra lamper, motor, radiator mm. Og mønsteret er vel antakelig det samme (hvordan følsomheta varierer i bildet fra midt eller nedre til resten), kun en variasjon i følsomhet i tre grader ved å endre en faktor, noe annet er vel ganske utenkelig på et så billig kamera.

Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,3 sekunder. Snitz Forums 2000