Spør en biolog
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om dyr
 Hva slags viltkamera kan fange inn jordrotter?

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek SuperscriptSubscript VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smilies
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

 
Kryss av for å abonnere på emne.
   

E M N E      H I S T O R I K K
Markabesøker Postet - 22/07/2017 : 10:59:08
(Vet ikke om dette blir et spørsmål på helt feil jorde, men prøver meg.)

Det er jordrotter i min lille hage. Fra Wikipedia: "Vånd, lokalt også kalt jordrotte og vannrotte." At den også kalles vannrotte har jeg ikke vært klar over, men det forklarer jo alle gangen jeg har hørt og sett den i bekken.

Noen stjeler mine få jordbær. Kan det være jordrotta eller er det andre skapninger? Ikke skjærene for jeg har et nett over. Det kan kanskje være brunsnegler? Nå har jeg fundert på et viltkamera. Noen som har forslag til et billig kamera som kan fange inn rotter? Jeg regner med at det vil bli mest kattebilder. (Mange katter som ser ut til å interessere seg for min hage. Kanskje det ikke bare er fuglene de er ute etter?) Brunsneglene og de andre sneglene vil vel ikke vises på viltkamera. Men hva med rottene? Og evt. mus.

Det er dessverre flere år siden jeg så pinnsvin i hagen. Kanskje de allikevel er der? Det kan vel et kamera fange opp? Og det samme med grevling. Flere år siden jeg så grevling i hagen, men kan hende at den fortsatt lusker rundt.

Ripsbusken ser ut til ha problemer. Skal tro om jordrotta gnager på ripsbuskrøttene? Og kanskje ødelegger den i "potetåkeren" min. Plantene ser ut til å visne. (Jeg har satt 4 poteter.)

Kanskje et viltkamera kan avsløre hva som foregår i hagen. Men det må være et kamera som ikke koster all verden. Setter pris på om noen med erfaringer på området har forslag.
20   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
kjellms Postet - 03/01/2018 : 10:54:45
Easy Ring dørklokka med kamera. Der er det noe rart når der er ledningsgjennomføring med strømadapter til inneenheten. Hvorfor må da uteenheten ha 4 AA batterier? Nei, de er jo i inneenheten. Kanskje er de bare ment som backup når strømmen på nettet går?

Med erfaring fra andre Wifiprodukter så aner man at batteritiden neppe blir så lang, kan bli irriterende å skifte ofte. Så da er det å håpe at det faktisk er adapteret som driver det normalt ellers er det jo litt dumt. Og kanskje kan det bli enda bedre om den aksepterer oppladbare litiumbatterier eller Ni-MH.. Det gjør vel antakelig det meste av slikt idag, i forhold til spenningsforskjeller men hva med lading mens de batteriene står i?
kjellms Postet - 02/01/2018 : 12:09:06
Godt nytt år. Flere av de videoene som vises der er fra NINAs viltkameraer. Ofte brukes Reconyx som er langt dyrere kameraer enn det de fleste amatører tar seg råd til. De har 12 celler vanligvis 3 x 6 V paralellkoblet. På noen av de nye modellene gir det etter Trailcampros beregninger ca 20 mnd driftstid. I to nye modeller hos Browning (Defender 850 og 940) har de valgt å bruke helt andre batterier (4 stk CR123). Virker ikke helt smart når tilsvarende beregninger gir 3,6 mnd driftstid. Alternativet blir å spesialbygge eksterne batteripakker til bruk i kulda når man blir lei av å bytte ofte. Det kan bli unødvendig komplisert. Etter min mening bør man satse på AAA og AA der det er mulig og mye utstyr tåler den økte spenninga fra friske litiumbatterier. Det gjelder både GPSer, hodelykter og viltkameraer. Og hovedgrunnen er ikke at de nødvendigvis er av bedre teknologi, men at de fins godt utvalg av dem de fleste steder. CR-batterier kan det være dårlig utvalg av i butikkene. Hva som er i den dørklokka vet jeg ikke.
Markabesøker Postet - 01/01/2018 : 12:09:17
Ønsker alle et godt nytt år!

Det blir litt batterisnakk i det nye året også.
Jeg ble f.eks. fristet av et tilbud i desember som Coop hadde på Easyring WiFi ringeklokke med kamera.
https://www.easyring.no/copy-of-hjem
Virket veldig nett og kjekt. Men så sjekket jeg litt mer og på denne siden:
https://www.dinside.no/bolig/se-hvem-som-ringer-pa---ogsa-nar-du-ikke-er-hjemme/67676346
som riktignok handler om et annet fabrikat, så jeg at det i kommentarene nevnes batteribruk. Varer bare en uke på vinterstid …
Det er mange ting å tenke på før man skaffer seg nye dippedutter. Å teste ut med rimeligere utgaver er ikke så dumt. (Fortsatt ikke noe overvåkingskamera hos meg.)

Heldigvis for naturfotografen (og oss andre) så var det flott kvalitet og nok batterier for følgende opptak:
Ut i naturen på NRK1 den 5. desember, innslag nr 12, Rota i Saltdalen.
https://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/DVNA61000417/05-12-2017#t=32m25s
Den som mot formodning ikke har fått med seg dette, kan bare glede seg …

Her hjemme kan jeg gjennom kjøkkenvinduet glede meg over stillitser, stjertmeis og nøtteskrike i tillegg til de vanlige pilfinkene, gulspurvene, kjøttmeisene, blåmeisene og skjærene på mitt fugletreff-sted. I tillegg til en svarttrost en sjelden gang.

kjellms Postet - 03/12/2017 : 14:59:51
Denne HC-300 er svært lik Amcrest ATC-1201 ser jeg nå både på spesifikasjonene og manualen. I manualen er f eks det spesielle ordet Distance brukt for innstilling av PIR-følsomheta.
https://amcrest.com/atc-1201.html

Det var ellers et Amcrest-kamera jeg tenkte på i en tidligere kommentar (om ikke helt det samme i starten av denne tråden).
kjellms Postet - 28/11/2017 : 15:57:07
Nå skal vi ikke krisemaksimere dette billige kameraet heller. Det virker tross alt, jeg har vært borti verre til høyere pris.

Om det var 1907 avi-filer pluss enda flere bilder med rimelige litiumbatterier så er det vel ikke så verst, tatt i betraktning mye nattaktivitet. Nå vet jeg jo ikke noe om akkurat de Varta Litium som du har brukt. Men jeg har ellers også lagt merke til at med 3V CR2-typer av batterier til forskjellig bruk så utmerker Energizer Litium seg uansett om de andre faktisk er like dyre.

Og Trailcampro gjør beregninger utifra hvilespenning og strømforbruk i de forskjellige modusene. Så at nyere modeller bruker mindre strøm er nå en ting, men det gjenstår enda å se at det virkelig holder stikk når enkelte beregnes til å holde i 11,3 mnd og over 18 mnd med Energizer Ultimate litium og 35 dag og 35 nattbilder. De nye LED-lampene som enkelte kameraer bruker er antakelig mer effektive på strømbruken. Det er nok noe av forklaringa. Hvis vi bare tankeeksperimenterer litt med en av disse regnestykkene.:

11,3 mnd x 30 d/mnd x 70 bilder/d = ca 23500 bilder (eventuelt vel det). Så hva da i kulde? Det gjenstår også å se. Selv halvert mengde ville være svært godkjent i forhold til mer gjennomsnittlige kameraer. Når man så leser at den har jo bare seks AA celler, da blir det imponerende! Det er modellen Browning Strike Force HD Pro. Dark Ops Pro har enda vanvittigere tall 13,5 mnd tilsvarende over 28000 bilder med samme betingelser og samme batterimengde (6 AA)!

Da blir det allikevel ikke så imponerende med Reconyx Hyperfire HC 600 og HC 500 med 18,9 og 20,5 mnd., altså opptil svimlende 43000 bilder (riktignok færre Mpiksler 3,1), når man vet at der brukes 12 battericeller og prisen er 2,5 til 3 ganger høyere.
kjellms Postet - 27/11/2017 : 21:44:31
Ja, enig i det IR-blitsen er et problem. I ordentlig kulde gjelder det å ha gode batterier som både holder høy nok spenning og leverer nok strøm i mørke med IR-lampene i bruk. Både spenning og strømgjelder. Jeg har også prøvd blybatterier. Jeg fant ut at spenninga holdt seg ikke godt nok i kulda selv om batteriene lå under snøen og det hendte at rev eller andre dyr kutta ledninga.

Så jeg er enig med Trailcampro om at Energizer Ultimate Litium er best. Men enkelte andre rimelige batterier kan nok brukes om du er like ved og kan bytte ofte. Og i kalde perioder øke intervallet mellom opptakene slik at batteriet kommer seg litt og ikke tappes for fort.

Det er tre nivåer av symptomer her: 1. det blir ikke opptak (oppdager man ofte ikke, men man ser det noen ganger på nabokameraer om man har flere på samme sted, ser at de starter pga IR-lyset, men ingen opptak) 2. det blir et slags opptak, men korrupt fil 3. Det blir opptak, både bilder og eller video, men ofte undereksponert og med økt støy både på lyd og bilde. Noen ganger også kortere video, men allikevel gyldig fil og synlig video på noen kameraer.
Markabesøker Postet - 27/11/2017 : 18:44:26
Ja, riktig. Bilde først. Og ja, det er flere bilder enn videoer.

Jeg ble ikke imponert over Varta Litium. Har ikke talt filene med de andre batteriene, men har en følelse av at jeg ikke får igjen for pengene ved å bruke Litium kontra vanlige batterier.

Den største ulempen med viltkameraet er vel nettopp unødvendig batteribruk, dvs. IR-blitsen som er altfor kraftig.
kjellms Postet - 27/11/2017 : 14:14:33
Antar den tar bildet først. Så video. Så da er det mulig at den ikke får strøm nok til video hver gang. Særlig IR-video tar mer strøm og da blir det ikke alltid lagret fil. Dermed har du antakelig flere jpg bilder enn avi filer.

Enten er ikke det kameraet særlig effektivt på strømforbruket ellers så er Varta Litium dårligere enn Energizer. Jeg har ikke prøvd Varta sine.
Markabesøker Postet - 27/11/2017 : 11:00:38
Så kjekt at oteren passet på å gå veien om kameraet begge veier.

Hadde tenkt å kjøpe den typen batterier du anbefalte: Energizer Litium Ultimate hos Elektroimportøren. Men de hadde bare Varta da jeg var der og handlet.

8 stk. Varta litium i perioden 09.09.-18.09:
Innstilling på viltkameraet:
Oppløsning på 8 MB og 1080 p
1 foto + 1 video på 10 sek. for hver trigging.
Triggerintervall på 1 sek.
Distance på High alle dager unntatt den 12.09. Da hadde jeg det på Low.
Dvs. opptakene er stort sett på fra kveld til morgen.

Jeg har prøvd å telle filene, men får det ikke helt til å stemme med jpg- og avi-filer. Det burde være like mange av hver. Her har jeg basert meg på antall avi-filer i tidsrommet litiumbatteriene varte:
09.09. - 139 avi
10.09. - 100 avi
11.09. - 24 avi
12.09. - 80 avi
13.09. - 102 avi
14.09. - 342 avi
15.09. - 493 avi – også opptak i løpet av dagen
16.09. - 344 avi
17.09. - 271 avi
18.09. - 12 avi

Til sammen 1907 stk. avi-filer + tilsvarende antall jpg. Jeg garanterer ikke for nøyaktigheten, selv om jeg har sjekket filene for hver av dagene.
kjellms Postet - 26/11/2017 : 22:44:18
Det med den oteren var kanskje litt pussig men egentlig var den jo bare 200 m fra hovedelva. Mørk og fuktig seinkveld (16.10.) humpet den langs jordet i retning fra en av de små sideelvene mot en bekk, men den bekken er ikke stor nok for fisk. Så jeg tipper den fulgte bekken ned til hovedelva for å fiske litt der. Men i en så stor vannføring og med islegging fant den vel ut at det var risikabelt og humpet tilbake i motsatt retning nesten to døgn seinere (18.10.), tilbake til den tryggere lille sideelva med lange flere åpne partier, og mye små ørret.

Det var da voldsomt mye video og bilder enkelte netter. Tipper det var fuktighet ( f. eks. varmere nedbør som løste ut?). Sol og vind kan gi så mye bilder uten dyr på enkelte av mine kameraer, men ikke nattbilder.

Du nevnte ikke hvor mye bilder Varta litium-batteriene ga.
Markabesøker Postet - 26/11/2017 : 17:46:47
Beklager at jeg ikke har fått fulgt med her på noen dager.

Takk for at du har lagt ut bilder, kirsitn!
Artig å se hva du får ut av samme kamera som jeg har. Jeg har også opplevd nær-skarphet slik som på kattehalen som er helt nær.
Mitt kamera har ikke "greid" å fange rådyr.
(For mange år siden var det rådyr som beitet på fuglenekene.)

Ser også at jeg glemte å spørre kjellms om oteren. Var den bare på gjennomreise?

Jeg anskaffet mitt viltkamera den 28.07. og hadde det ute så å si hver natt fram til natta 02.-03.10. På den tiden brukte jeg 5 omganger med batterier.

1. 28.07.17 – Nytt kamera med nye batterier. Varta-batterier som jeg hadde i kjøleskapet. Vet ikke hvor gamle de var.

2. 20.08.17 – Nye batterier. Har notert at det er 1. gang jeg bytter batterier. Byttet til Clas Ohlson-batterier. (En ekstremnatt, 18.08.: 440 videoklipp på 2 timer uten at jeg ser hva som trigger. En annen ekstremnatt 27.08.: 1750 foto.)

3. 28.08.17 – Nye batterier. Clas Ohlson også denne gangen. (En natt med 164 videoklipp, en annen natt med 215 videoklipp à 10 sek.)

4. 09.09.17 – Nye batterier. Varta Lithium.

5. 18.09.17 – Nye batterier. Clas Ohlson. Ikke helt utladet da jeg avsluttet opptak den 03.10.

(Jeg har noen planer om å sette ut kameraet igjen etter nyttår. Men vet ikke om jeg får til det jeg har tenkt å plassere kameraet i.)

kjellms Postet - 23/11/2017 : 14:12:23
Du må se det positive i at du tross alt får info i mørket. Vi skal ikke svært mange år tilbake da dette var utenkelig. Noen av de triggingene uten dyr kan godt være dyr som har vært nær kameraet, så nært at de hører klikket og skvetter ut av sektoren på de 0,8-9 sek eller mer som det tar å¨løse ut kameraet. Forresten ikke det eneste kameraet som synes å fungere bra på video og gir heller dårlige bilder iallfall i enkelte situasjoner.

Noe annet er skarpheta. En merkelig kombinasjon av billedbehandlinga og/eller optisk skjevhet, ikke godt å si. Bildet av katta viser jo på halen at der er brukbar skarphet ganske nært, men hvor jevnt er det over hele feltet?

kirsitn Postet - 23/11/2017 : 13:27:50
På oppfordring diverse bilder fra kameraet. Det er to ulike rådyr som frekventerer hagen, ellers mest skjærer og noen duer som blir fanget opp. Reven har enten ikke vært her mer, eller eventuelt ikke utløst kameraet. Sist natt den stod ute var det 26 trigginger - mest rådyr, noen skjærer og noen uten dyr - mulig det var folk som gikk forbi på veien som er ca 20 m unna der kameraet stod denne gangen.

Bilder fra videoene, disse er noenlunde greit eksponert

 (Klikk for å se et større bilde)


 (Klikk for å se et større bilde)


 (Klikk for å se et større bilde)


 (Klikk for å se et større bilde)

Skjæreflokken

 (Klikk for å se et større bilde)


Vanlige bilder, disse er stort sett ubrukelige om natta og av variabel kvalitet om dagen.

Rådyr om morgenen

 (Klikk for å se et større bilde)


Rådyr på natta

 (Klikk for å se et større bilde)


Due

 (Klikk for å se et større bilde)


Innpåsliten pus

 (Klikk for å se et større bilde)
kjellms Postet - 21/11/2017 : 16:18:38
Ja det med IR på korte hold er et problem på de fleste viltkameraer.

Det Browning har begynt å gjøre er å dosere ned lyset når dyr kommer nært. Automatisk eksponering fungerer tydeligvis ikke bra nok i IR på disse kameraene.
kirsitn Postet - 21/11/2017 : 15:00:44
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av kjellms

Svært billige batterier kan vel tenkes å vare bare en uke. Men igjen det spørs hvor mye bilder og særlig video med IR som er tatt. Om du skummer gjennom denne tråden så kan det jo se ut som Markabesøker har fått ganske mye mer ut pr batterisett. Et sett burde uansett vare 2-3 måneder med noe bilder og video. De mest ekstreme kan ta 35 dag- og 35 natt-bilder og enda kanskje fungere i 11-12 måneder iflg Trailcampros målemetoder og beregninger. Med mange kameraer er det ikke uvanlig å få 8-10-12000 bilder pr batterisett. Men igjen det er jo avhengig av hvor mye IR som er brukt. Lampene suger strøm og særlig ved nattvideo.Nattbildene er jevnt over overeksponerte, så den sparer ikke på ir-lyset. Men det er også en innstilling for intervaller som jeg ikke er helt sikker på hvordan fungerer. Den stod i utgangspunktet på 1s, men nå har jeg satt den ned til 5s for å se om det hjelper på batteriproblematikken.
kjellms Postet - 21/11/2017 : 14:34:52
Svært billige batterier kan vel tenkes å vare bare en uke. Men igjen det spørs hvor mye bilder og særlig video med IR som er tatt. Om du skummer gjennom denne tråden så kan det jo se ut som Markabesøker har fått ganske mye mer ut pr batterisett. Et sett burde uansett vare 2-3 måneder med noe bilder og video. De mest ekstreme kan ta 35 dag- og 35 natt-bilder og enda kanskje fungere i 11-12 måneder iflg Trailcampros målemetoder og beregninger. Med mange kameraer er det ikke uvanlig å få 8-10-12000 bilder pr batterisett. Men igjen det er jo avhengig av hvor mye IR som er brukt. Lampene suger strøm og særlig ved nattvideo.
kirsitn Postet - 21/11/2017 : 14:13:40
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av kjellms

Ja da er det jo ekstra rart. Både om det var noe galt med batteriene, eller om det skulle være noe med kameraet. Sjekk grundig det du kan se av metallplatene med fjærer i begge ende av batterikanalene, at både fjærene og platene sitter noenlunde symmetrisk om midten og at der ikke ligger noe løse deler som kortslutter. Kameraet er jo ganske nytt. Hvor mange bilder og videoer fikk du på forrige batterisett som jeg antar var alkaliske?De første alkaliske varte vel i omtrent ei uke, mens de neste varte litt under ei uke (men da var det kaldere ute). Og de nye batteriene hadde tatt flere opptak i natt enn de forrige gjorde til sammen i løpet av de to dagene. Det er ingen løse deler på batteriholderen og ingenting som kan lage kortslutning etter det jeg husker.
kjellms Postet - 21/11/2017 : 13:58:11
Ja da er det jo ekstra rart. Både om det var noe galt med batteriene, eller om det skulle være noe med kameraet. Sjekk grundig det du kan se av metallplatene med fjærer i begge ende av batterikanalene, at både fjærene og platene sitter noenlunde symmetrisk om midten og at der ikke ligger noe løse deler som kortslutter. Kameraet er jo ganske nytt. Hvor mange bilder og videoer fikk du på forrige batterisett som jeg antar var alkaliske?
kirsitn Postet - 21/11/2017 : 12:54:18
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av kjellms
Fikk du bilder i det hele tatt?Joda, kameraet tok noen bilder+videoer den første natta, og et par bilder+video om morgenen etter den andre natta, så batteriene må ha fungert ei stund. Vet ikke hvorfor det ikke var noen trigginger om natta, men det kan jo hende at det rett og slett ikke var noen dyr på besøk. Det er ikke alltid de kommer innom.

Jeg dobbeltsjekka også at jeg hadde satt batteriene riktig inn siden jeg har klart å sette inn ett batteri feil vei en gang tidligere.

kjellms Postet - 21/11/2017 : 12:31:37
Jeg kan jo ikke garantere for at jeg ikke har hatt slike batterier med feil. Men jeg tviler faktisk på det. Jeg har gjort det til vane å måle batteriene når jeg tar dem ut (f eks når jeg har gått runde og byttet batterier lagrer jeg alle fra et kamera på en slik måte at jeg kan sjekke alle fra hvert kamera etterpå. Hvis jeg har hatt trøbbel er det fordi jeg har satt et av batteriene feil vei, eller jeg har blandet batterier med forskjellig kapasitet (har allerede vært brukt og det er ikke så lett å finne den eksakte kapasiteten etterpå, de bør helst være helt like!). Svært ofte er slike Litium batterier fullstendig tomme og nesten ingen (men lav) restspenning igjen. Det tyder på jevn kvalitet.

Selv om det vanligvis er to paralellkoblede batterikretser i slike kameraer så vil de ikke kompensere for hverandre ved at om ikke den ene kretsen fungerer bra, så gjør den andre det. Feilen i den ene kretsen blir en belastning for den andre også. Kontaktene er vanligvis gode på nye kameraer og siden kretsene er paralellkoblede 6 V kretser vil den ene kretsen gjøre unødvendig jobb med å prøve å lade opp den andre som det eventuelt er feil på, f eks en celle som er tom eller er en annen type.

Jeg har nevnt et eksempel og forklart en del i tråden: Noen som vet om et bra viltkamera s. 5 19.11.16 i9 forumet Spør om biologi generelt.

Hva som var feil i ditt tilfelle er jo ikke godt å si. Sju av åtte tomme; å være så ekstremt uheldig høres svært merkelig ut. Høres nesten ut som om noe har tappet batteriene. Det skal rett og slett ikke være mulig for et slikt kamera å bruke så mye strøm på så kort tid. Slike batterier kan gjerne vare ett år og mer i slike og liknende kameraer (selvfølgelig avhengig av hvor mye de er aktive). Vi kan også legge merke til at det som regel står alkaliske batterier i bruksanvisningene, men allikevel anbefaler firmaer som selger mye kameraer nettopp litium (og særlig de nevnte) eller tilsvarende gode oppladbare).
Fikk du bilder i det hele tatt?

Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,14 sekunder. Snitz Forums 2000