Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om biologi generelt!
 Innsjø
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

mattenøtta
Aktiv deltaker

23 Innlegg

Skrevet - 13/09/2017 :  08:47:37  Vis profil Send mattenøtta a Private Message  Svar med kopi av melding
Hei!
Er det sånn at oksygen og karbondioksid frigjøres ved høyere vanntemperaturer? I så fall hvorfor, og hva har dette å si for livet i vannet?

Kan noen også si om et siktedyp på 2,2 meter for et tjern med et dyp på omtrent 6 meter er stort eller lite?

Limnoan
Biolog9952 Posts

Skrevet - 13/09/2017 :  09:23:13  Vis profil  Besøk Limnoans hjemmeside Send Limnoan a Private Message  Svar med kopi av melding
Det er et generelt prinsipp at gasser blir mindre løselig i væske når temperaturen stiger. (Den nøyaktige forklaringen på fenomenet har jeg ikke.) Om for eksempel et glass med kaldt vann blir stående slik at det får romtemperatur, ser en ofte bobler i det. Det er luft som ikke lenger er i oppløsning.

For livet i vannet har særlig oksygeninnholdet stor betydning. I praksis vil det si at oksygenkrevnde fisk som ørret søker til dypere og kaldere vann om det blir for varmt. Eller at den rett og slett ikke trives fordi det blir for lite oksygen. Stoffskifte og oksygenbehov øker også med temperaturen.

Karbondioksid er det antakelig nok av i vannet uansett. Men, en er bekymret for CO2-ballansen i atmosfæren hvis vannet tar opp mindre. På den annen side, er faren for at for mye CO2 gjør havet surt. Dette er ikke enkle saker!

Siktedypet kan beskrives som "mindre god". "Meget god" => 6 m, "meget dårlig" = <1 m, se:
http://www.miljodirektoratet.no/old/klif/publikasjoner/vann/1468/ta1468.pdf

AA
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3179 Posts

Skrevet - 15/09/2017 :  15:24:00  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Den nøyaktige forklaringen er veldig enkel. Høyere temperatur betyr høyere gjennomsnittlig bevegelsesenergi (og hastighet) pr molekyl. Dette fordeler seg i antall molekyler i en fin normalfordelingskurve om gjennomsnittet. Noen få molekyler har fart og energi nok til å gå over i gassfase og dermed jo høyere temperatur, jo større andel molekyler med hastighet og bevegelsesenergi nok fins det som kan gå over i gassfase og dermed havne i atmosfæren. Dermed går løseligheta for slike molekyler ned. Og slike molekyler har vanligvis liten dipolkarakter, som til en viss grad vil kunne bidra til binding i vannet ved hjelp av H-bindinger, som oksygen, nitrogen, karbondioksid, argon osv og dermed går løsligheta ned i økende temperatur for slike gasser.
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,16 sekunder. Snitz Forums 2000