Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Diskusjoner og meddelelser
 Diskusjon
 Fra hjemmet eller i hagen din.
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

Marleen
Aktiv deltaker

549 Innlegg

Skrevet - 09/10/2016 :  09:18:29  Vis profil  Besøk Marleens hjemmeside Send Marleen a Private Message  Svar med kopi av melding
Hei alle sammen.

I Nederland bor jeg i en stor by. Her er fugler, insekter, planter. Noen ganger en sopp. Noen ganger i sommer, et pinnsvin eller en mus. Og vi har flaggermus.

Kaie, skjære, kråke, svarttrost, blåmeis, kjøttmeis, rødstrupe, gråspurv og jernspurv er her generelt. Andre arter, som måltrost, flaggspett, grønnfink, bokfink, gjerdesmett (f.eks) ser (eller høre) du også. Men mindre often. Den siste dagene hører jeg en kattugle i distriktet.

Siste 7 år, så (eller hørt) jeg 232 forskjellige arter, planter, dyr, sopp, moser og lav, fra hjemmet eller i hangen min.

Jeg er veldig nysgjerrig hvis jeg bor i Norge, hvilke typer jeg vis se fra hjemmet eller i hagen.

Spørsmål: Hvilke typer (generell eller spesiell) se du fra hjemme eller i hagen din?

Hilsen, Marleen


Jeg er fra Nederland. Jeg ønsker å flytte til Norge. Jeg snakker nederlandsk, engelsk og litt norsk.
Jeg prøver å lære meg å lese og skrive norsk. Jeg beklager hvis min norsk er ikke helt riktig.
(Mine observasjoner i Nederland: http://waarneming.nl/user/photos/52304)

Redigert av - Marleen den 09/10/2016 15:43:18

Limnoan
Biolog9985 Posts

Skrevet - 09/10/2016 :  17:28:24  Vis profil  Besøk Limnoans hjemmeside Send Limnoan a Private Message  Svar med kopi av melding
Du kan nok vente å finne de artene du nevner i Norge også. Jernspurv har jeg ikke sett. (I Osloområdet, men den kan nok være her...) Pilfink er omtrent like vanlig som gråspurv her.

Av store dyr er rådyr svært vanlig, også i tettbygd strøk. Det kommer jevnlig klager på at rådyr spiser blomster på kirkegården. Elg er heller ikke helt uvanlig. Rev og grevling trives også nær folk. Mink er det nær vann. Jeg har opplevd at minken prøvde å stjele fisken min.

Nå sitter jeg på hytta i skogen øst i Akershus. I går så jeg 3 tiur på en tur i skogen. Pusen samler smågnagere og spissmus.

Spissmus (Klikk for å se et større bilde)


Artskart er en tjeneste som viser utbredelsen av arter (eller rettere sagt rapportører:
http://artskart.artsdatabanken.no/Default.aspx

AA
Gå til toppen av siden

kirsitn
Aktiv deltaker

769 Posts

Skrevet - 10/10/2016 :  14:13:03  Vis profil Send kirsitn a Private Message  Svar med kopi av melding
I hagen/nærområdet (villastrøk i Oslo): Rådyr, mus, blåmeis, kjøttmeis, spettmeis, gråspurv, svarttrost, gråtrost, kråke, skjære, måker, bydue, ringdue (tror jeg; er i hvert fall ikke bydue).

Da jeg bodde midt i sentrum så jeg også flaggermus, men det har jeg ikke sett der jeg bor nå. Andre steder i byen har jeg også sett stær, stillits, rødstrupe, bokfink, grønnsisik (eller noe lignende), grågås, kanadagås, sidensvans.
Gå til toppen av siden

Ar.G
Aktiv deltaker

1710 Posts

Skrevet - 18/10/2016 :  14:46:39  Vis profil Send Ar.G a Private Message  Svar med kopi av melding
Norge er et langstrakt land fra sør til nord og med veldig variert topografi. Klima kan derfor være ganske forskjellig i ulike deler av landet. Det vil derfor være litt forskjellig hva du kan se av liv etter hvor du bor i landet. Det største artsmangfoldet er nok i sør og sørøst i Norge, men det vil likevel være mye interessant å se samme hvor du er i landet.

Jeg bor langt fra større byer ved en liten fjord på Vestlandet så jeg se vel oftere dyr som liker uberørt natur i forhold de som bor i eller nær byene. Av pattedyr er hjort ofte å se. Ellers har jeg sett rev, mink , røyskatt, spor etter oter , nise kan sees på fjorden med kikkert. Av rovfugler har jeg fra huset mitt sett havørn, kongeørn, fjellvåk, tårnfalk, spurvehauk.

Observert fra huset eller hagen min:

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)


ArnorG
Gå til toppen av siden

Marleen
Aktiv deltaker

549 Posts

Skrevet - 23/10/2016 :  11:51:12  Vis profil  Besøk Marleens hjemmeside Send Marleen a Private Message  Svar med kopi av melding
Hei alle sammen,

Takk for svar!

AA:
Vi har ett tre, med noen pilfink i byen. Eller rettere sagt, utenfor byen. Men i nærheten. I Nederland, folk klager noen ganger også på dåhjort. Vi har ingen vill hjort, fritt i landet. Dåhjort er i sanddynene med et gjerde rundt den. Det er opphetede debatter og rettssakene fordi ledelsen organisasjon vil skyte 3000 av de 4000 hjort.

Takk for linken til Artskart. I Nederland har vi "Waarneming.nl" (waarneming = observasjon). Og en "verden" versjon observado.org. Jeg tror jeg gå registrere mine observasjoner i norge i observado.org. Da står alle mine observasjoner (NL + NO) i ett system sammen. Kanskje jeg kan registrere en kopi av dataene i artsobservasjoner.no. Jeg vet ikke ennå.

kirsitn:
Gråtrost har vi noen ganger her. Har du et bilde av duen? Jeg lurer på hva slags det er! Grågås, kanadagås osv har vi også ja. Vanligvis i polderne. Niland har vi også i byen.

ArnorG:
Wow! Hva en hyggelig arter! Takk for bildene! Jeg tror jeg skal flytte til Hedmark (eller Oppland). En sjelden gang flyr en musvåk eller tårnfalk over hagen her (i NL). Mink, røyskatt, oter og havørn og kongeørn har vi ikke i byen eller området. (Men på andre steder i landet.) Det ville være kult, disse dyrene å se! Nise og havert har vi noen ganger langs kysten. Vakre planter og sommerfugler. Takk for bildene!

Hilsen, Marleen


Jeg er fra Nederland. Jeg ønsker å flytte til Norge. Jeg snakker nederlandsk, engelsk og litt norsk.
Jeg prøver å lære meg å lese og skrive norsk. Jeg beklager hvis min norsk er ikke helt riktig.
(Mine observasjoner i Nederland: http://waarneming.nl/user/photos/52304)
Gå til toppen av siden

kirsitn
Aktiv deltaker

769 Posts

Skrevet - 30/10/2016 :  20:29:48  Vis profil Send kirsitn a Private Message  Svar med kopi av melding
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Marleen
Har du et bilde av duen? Jeg lurer på hva slags det er!Har ikke bilde, men når jeg googler ringdue, stemmer bildene bra med de fuglene jeg har sett, og det passer også med at den skal være vanlig over store deler av Norge.
Gå til toppen av siden

Siri K
Aktiv deltaker5264 Posts

Skrevet - 31/10/2016 :  08:54:33  Vis profil Send Siri K a Private Message  Svar med kopi av melding
Ringdue er vanlig forekommende i mine nærområder øst i Oslo. Låta er også lett kjennelig (og lett å skjelne fra tyrkerdue, som kan ligne litt - den finnes også i Oslo).

Det har aldri falt meg inn å ta bilde av ringdue; det blir litt som å ta bilde av bydue for meg.
Gå til toppen av siden

Marleen
Aktiv deltaker

549 Posts

Skrevet - 31/10/2016 :  10:12:22  Vis profil  Besøk Marleens hjemmeside Send Marleen a Private Message  Svar med kopi av melding
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Siri K

Det har aldri falt meg inn å ta bilde av ringdue; det blir litt som å ta bilde av bydue for meg.Jeg forstår poenget ditt.
Men jeg tror at bilde og / eller lyd er nyttig ved observasjon. Jeg prøver med alle mine observasjoner, for å ha et bilde eller lyd.

- Noen ganger oppdager du senere en forskjell. En liten kjennetegn som er litt annerledes enn i andre av denne arten. Noe som bestemt alder eller tegn på sykdom. Forskjellen mellom en art og en underart. Eller noen ganger en kjennetegn/forskjell i utseende, slik at du kan se hvor dyret kommer fra. Du kan bare se det, hvis du har massevis av bilder. Og du kan se tilbake på bildene om du noensinne har sett før. Du kan også forbedre din observasjon.

- Noen ganger kan du registrere deg en feil type. Eller kanskje du ikke kjenner en lignende type. Med et bilde kan noen se det og hjelpe deg.

- Bilder gi mer informasjon enn bare en navn. Se på alle bildene av ringduer. Hva spiser de? Og snegler, hva spiser den? På hvilke planter lever larven? Vertsplanter er viktige. I ettertid kan du se fra bildet plantene der larven var på, og fortsatt skrive. Noen ganger vil du bare se senere at en fugl ble ringmerket. I hvilke omgivelser bor en plante eller dyr? Alltid på tre, alltid på stein, alltid med vann? Alltid høy, alltid på bakken? Insekter er en fast periode i år aktiv. Klimaendringene vil endre det. På bildene kan du se noe av været. Regn, sol, tørke, snø, kulde, etc.

- Noen ganger f.eks. fuglene har egenskaper som du kjenner en individ. F.eks. hvis fuglen er skadet. Eller farge / mønster av fjærene (bydue!). Det gir informasjon om overlevelse, alder, ...

- Jeg har bilder av For eksempel, sommerfugllarver, som ikke har vært registrert tidligere. Det er ikke mange bilder av larver av fluer og mygg f.eks. Bilder kan også bidra til å få mer kunnskap om arter.

Og så videre.

Men det er min mening. Alle kan gjøre det på hans / hennes egen måte.

Vennlige hilsen, Marleen


Jeg er fra Nederland. Jeg ønsker å flytte til Norge. Jeg snakker nederlandsk, engelsk og litt norsk.
Jeg prøver å lære meg å lese og skrive norsk. Jeg beklager hvis min norsk er ikke helt riktig.
(Mine observasjoner i Nederland: http://waarneming.nl/user/photos/52304)

Redigert av - Marleen den 31/10/2016 10:45:25
Gå til toppen av siden

Limnoan
Biolog9985 Posts

Skrevet - 31/10/2016 :  13:26:21  Vis profil  Besøk Limnoans hjemmeside Send Limnoan a Private Message  Svar med kopi av melding
Bilder er nyttige, og med digitalteknikken koster de ikke stort heller. Det var andre tider i forrige århundre. Som den gang jeg så trane på orreleik. Kamera og telelinse var i posisjon, men da filmen ble fremkalt var det 36 svarte bilder. Filmen ble aldri trukket fram
Spør en biolog har et flott fotoalbum:
http://www.bio.no/enbiolog/photoalbum.asp

Og bare for å skryte, her er mitt:
http://www.bio.no/enbiolog/members_images.asp?member=Limnoan

AA
Gå til toppen av siden

Marleen
Aktiv deltaker

549 Posts

Skrevet - 02/11/2016 :  18:59:32  Vis profil  Besøk Marleens hjemmeside Send Marleen a Private Message  Svar med kopi av melding
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Limnoan

Bilder er nyttige, og med digitalteknikken koster de ikke stort heller. Det var andre tider i forrige århundre. Som den gang jeg så trane på orreleik. Kamera og telelinse var i posisjon, men da filmen ble fremkalt var det 36 svarte bilder. Filmen ble aldri trukket fram

Enig. Gamle bilder er nå svært verdifull! Den forteller oss om naturen tidligere. Og hvordan landet så ut. Hvilke typer var der. Du kan digitalisere gamle bilder med et digitalt kamera eller skanner. Jeg håper at mange gamle naturobservasjoner er fortsatt importeres nå.

Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Limnoan


Spør en biolog har et flott fotoalbum:
http://www.bio.no/enbiolog/photoalbum.asp

Og bare for å skryte, her er mitt:
http://www.bio.no/enbiolog/members_images.asp?member=LimnoanVakre bilder, AA! Takk!

Hilsen, Marleen


Jeg er fra Nederland. Jeg ønsker å flytte til Norge. Jeg snakker nederlandsk, engelsk og litt norsk.
Jeg prøver å lære meg å lese og skrive norsk. Jeg beklager hvis min norsk er ikke helt riktig.
(Mine observasjoner i Nederland: http://waarneming.nl/user/photos/52304)
Gå til toppen av siden

Marleen
Aktiv deltaker

549 Posts

Skrevet - 10/02/2017 :  13:27:40  Vis profil  Besøk Marleens hjemmeside Send Marleen a Private Message  Svar med kopi av melding
Hei alle sammen,

Jeg er fire uker i norge nå.

Jeg har mange interessante arter sett i hagen. Slike som dompap, grønnfink, gråsisik, blåmeis, kjøttmeis, svartmeis, flaggspett, spettmeis, nøtteskrike, kråke og skjære. Og pattedyr: Ekorn, små skogmus, rev og rådyr.

I området så jeg fossekall og tretåspett.

Jeg lurer på hva jeg vil se mer i fremtiden.

Hilsen, Marleen


Jeg er fra Nederland. Jeg ønsker å flytte til Norge. - Nyheter! - Jeg er i Norge! -
Jeg snakker nederlandsk, engelsk og litt norsk.
Jeg prøver å lære meg å lese og skrive norsk. Jeg beklager hvis min norsk er ikke helt riktig.
(Mine observasjoner i Nederland: http://waarneming.nl/user/photos/52304)
Gå til toppen av siden

Tove
Biolog

12112 Posts

Skrevet - 12/02/2017 :  16:25:24  Vis profil Send Tove a Private Message  Svar med kopi av melding
Hei Marleen!
Du har flyttet til Norge, og jobber nå i Norge - er det riktig forstått? Har du prøvd å gå på ski?
Her hvor jeg bor, i byggefelt mellom Arendal og Grimstad, har vi nå fått 40 cm snø. Og det er fullt av rådyrspor i hagen. De spiser nok litt på frukttrærne, men det får de lov til. På fuglebrettet er det mye gråspurv, kjøttmeis og blåmeis. En rødstrupe og 2 svarttroster kommer daglig. For noen år siden møtte jeg to elger ved postkassa da jeg skulle hente morgenavisen.

Gå til toppen av siden

Marleen
Aktiv deltaker

549 Posts

Skrevet - 12/02/2017 :  16:35:55  Vis profil  Besøk Marleens hjemmeside Send Marleen a Private Message  Svar med kopi av melding
Hei Tove,

Takk for meldingen din!

Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Tove

Du har flyttet til Norge, og jobber nå i Norge - er det riktig forstått? Har du prøvd å gå på ski?

Ja, jeg flyttet til norge, men jeg har ikke jobb ennå. Jeg leter etter arbeid.

Nei, jeg er her egentlig helt nytt. Så jeg har ikke vært på ski. Men jeg har lyst til å lære og praksis. Kanskje jeg kan gjøre det med noen som kan lære meg.

Jeg håper å møte snart noen naturelskere her. Så kanskje vi kan gå på veien sammen.

Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Tove

Her hvor jeg bor, i byggefelt mellom Arendal og Grimstad, har vi nå fått 40 cm snø. Og det er fullt av rådyrspor i hagen. De spiser nok litt på frukttrærne, men det får de lov til.Flott! Jeg hadde eplerester i hagen for fuglene. Men rådyr har spist!

Kopi av melding:
Opprinnelig postet av Tove

På fuglebrettet er det mye gråspurv, kjøttmeis og blåmeis. En rødstrupe og 2 svarttroster kommer daglig. For noen år siden møtte jeg to elger ved postkassa da jeg skulle hente morgenavisen.Fine arter du har i hagen! Jeg har ikke sett noen elg. Men spor i området. Jeg synes det er litt spennende når jeg går en tur på min egen.

Hilsen, Marleen
Jeg er fra Nederland. Jeg ønsker å flytte til Norge. - Nyheter! - Jeg er i Norge! -
Jeg snakker nederlandsk, engelsk og litt norsk.
Jeg prøver å lære meg å lese og skrive norsk. Jeg beklager hvis min norsk er ikke helt riktig.
(Mine observasjoner i Nederland: http://waarneming.nl/user/photos/52304)

Redigert av - Marleen den 12/02/2017 17:10:18
Gå til toppen av siden

Tove
Biolog

12112 Posts

Skrevet - 13/02/2017 :  11:12:48  Vis profil Send Tove a Private Message  Svar med kopi av melding
Du er tøff! I dag er det ganske kaldt her til å være syd i Norge, minus 12 grader. Men sol, 30 cm snø, vakkert!
Gå til toppen av siden

Marleen
Aktiv deltaker

549 Posts

Skrevet - 13/02/2017 :  13:01:02  Vis profil  Besøk Marleens hjemmeside Send Marleen a Private Message  Svar med kopi av melding
Takk!

Her er sol i dag også. Med -7. Fint vær. Godt vær for turgåing. Jeg gikk til butikken i morges. 2 x 30 minutters gange.

Her er også snø. Jeg vet ikke hvor mye. Ikke så mye. Men nok.

Hilsen, Marleen


Jeg er fra Nederland. Jeg ønsker å flytte til Norge. - Nyheter! - Jeg er i Norge! -
Jeg snakker nederlandsk, engelsk og litt norsk.
Jeg prøver å lære meg å lese og skrive norsk. Jeg beklager hvis min norsk er ikke helt riktig.
(Mine observasjoner i Nederland: http://waarneming.nl/user/photos/52304)

Redigert av - Marleen den 13/02/2017 13:07:23
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,12 sekunder. Snitz Forums 2000