Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om dyr
 Hva skiller blåskjell fra planter?
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

kjorholt
Deltaker

1 Innlegg

Skrevet - 11/01/2017 :  23:11:24  Vis profil Send kjorholt a Private Message  Svar med kopi av melding
Jeg ønsker å leve med en mest mulig dyrevenlig og grusomhetsfri diett.

Et spørsmål jeg da har kommet innom er da hva som skiller blåskjell og andre skjell fra planter.

Men det viktigste jeg prøver å få svar på er egentlig om blåskjell kan føle smerte. Hva sier forskningen om dette? Hva gjelder for lignende arter?

Limnoan
Biolog9855 Posts

Skrevet - 12/01/2017 :  09:21:12  Vis profil  Besøk Limnoans hjemmeside Send Limnoan a Private Message  Svar med kopi av melding
Helt grunnleggende, så er skjell dyr, og med det skilt fra planteriket.

Den viktigste forskjellen mellom dyr og planter er at dyr er avhengig, direkte eller indirekte av planter for å skaffe seg mat. Planter lever i prinsippet av luft og vann. (Det finnes jo parasittiske planter, som har gitt opp og produsere sin egen mat, men de stammer uten unntak fra selvforsørgende (autotrofe) forfedre.)

Så var det spørsmål om følelser. Det er helt klart at skjell kan reagere på omgivelsene. Blåskjell vil lukke seg, om de merker noe farlig, eller ubehagelig. Kamskjell har til og med øyne, og kan svømme ved å klappe med skjellene. På den annen side, skjell har svært liten hjerne, så de har nok lite bevisthet.

Kort sagt, jeg tror ikke du begår noen grusomhet ved å spise skjell, selv ikke østers, som ofte spises levende.

Fra naturens side er mennesket altetende, men de fleste mennesker har også en oppfatning at enkelte dyr ikke er mat. Selv om de er spiselige. Noen mener at ingen dyr skal være mat. Da må de bare passe på å få i seg en variert plantekost i stedet.

AA
Gå til toppen av siden

hotr
Biolog6129 Posts

Skrevet - 12/01/2017 :  12:30:15  Vis profil Send hotr a Private Message  Svar med kopi av melding
Hvorfor skille mellom dyr og planter når det gjelder sansing?

Blåskjell og andre enkle dyr har riktignok et primitivt nervesystem koblet opp mot evnen til å reagere på ytre (og indre) stimuli. Men planter kan også reagere på både ytre og indre stimuli selv om de ikke har noe nervesystem. Noen planter kan til og med utføre bevegelser vel så raskt som et blåskjell. Når det gjelder smerte så opplever blåskjellet helt sikkert ikke smerte slik som vi gjør og det kan godt hende at planten "opplever" "smerte" like kraftig som blåskjellet. Jeg setter disse ordene i anførselstegn fordi de for oss innebærer en bevisst opplevelse, noe disse organismene neppe har.

hotr
Gå til toppen av siden

Arcane
Aktiv deltaker

250 Posts

Skrevet - 12/01/2017 :  15:57:35  Vis profil Send Arcane a Private Message  Svar med kopi av melding
Hva du egentlig spør om er hvilke dyr du kan spise med god samvittighet med hensyn til hva dyret måtte oppleve av smerte, frykt og lidelser. Hva blåskjell angår er det ingen grunn til å engste seg.

Om insekter kan føle frykt vet jeg ikke, men det ser ikke ut som om de kan merke smerte: http://www.rfreitas.com/Astro/Xenopsychology.htm

Dr. H. Chandler Elliot, a neurologist at the University of Nebraska College of Medicine, notes that humans normally disregard their internal organs. We respond to an empty stomach or a feeling of indigestion but normally we ignore its activities. Says Elliot: "The head of an insect apparently regards not only its viscera but also its legs, wings, and so on, with similar detachment. If one deftly clips off the abdomen of a feeding wasp, the head may go on sucking, obviously not distressed."
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,22 sekunder. Snitz Forums 2000