Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om dyr
 Musemysterium og dyretragedie
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

chot
Deltaker

2 Innlegg

Skrevet - 11/08/2017 :  11:09:46  Vis profil Send chot a Private Message  Svar med kopi av melding
Tidligere i sommer hadde vi mus i vegger og tak på hytta på fjellet. Fanget da en voksen og tre små mus i musefeller utendørs. Kom opp igjen en tur denne uken og hørte ikke noe i veggene og antar resten av familien nå er ute i det fri.

I går kveld hørte jeg plutselig sterk 'vepselyd' i stuen. Men ingen veps eller klegg var å se. Hørtes ut som den kunne være inni himlingen i taket. Plutselig ble det også stor aktivitet der oppe med noe som minnet mistenkelig om 'muselyder' (krafsing og skritt). Faktisk streifet tanken om at en klegg skremte en hel museflokk rundt der oppe.

I morges finner jeg en død mus på terrassen. Og ikke bare den ene, men også fem 'baby-mus', der en lå for seg selv og fire helt inntil en trapp. Dette må være kull nummer to i sommer. Men det er et mysterium hvordan de alle kan ha dødd på samme tidspunkt (i løpet av siste 12 timer) og blitt liggende slik samlet på terrassen. Har ikke lagt ut musegift. Kan det være en veps som har skremt dem alle ut i et rush? Men hvorfor ligger alle døde på samme sted? En gåte som jeg håper noen kan svare på. (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

 (Klikk for å se et større bilde)

Øystein F
Aktiv deltaker

2971 Posts

Skrevet - 12/08/2017 :  13:10:31  Vis profil Send Øystein F a Private Message  Svar med kopi av melding
I eit høve med flaum såg eg evakuering av ein musefamilie. Då kom mor eller far mus med ein og ein unge ut av området som flauma over og over til ein stad der det var tørt.

Eg vil tru at musefamilien har prøvd å evakuere, men at dei ikkje fann nokon god plass å evakuere til. Går det gale med den vaksne musa, har ikkje dei små noko langt liv på ein slik stad.

Vi får håpe ikkje vepselyden er lyd av ein komponent i det elektriske anlegget skjult i taket som har dårleg kontakt og utviklar røyk og etter kvart brann.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3111 Posts

Skrevet - 12/08/2017 :  13:17:55  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Men hva med snømus eller røyskatt? Som jeger mener jeg og forstyrret av noe?

Hvis det var inni en vegg eller i tak var vel ikke flom så aktuelt?
Eller kanskje noe annen økt aktivitet gjorde at de ville flytte og så kom en jeger forbi? Men det blir bare vill gjetting uten obduksjon.
Gå til toppen av siden

chot
Deltaker

2 Posts

Skrevet - 12/08/2017 :  14:31:51  Vis profil Send chot a Private Message  Svar med kopi av melding
Takk for gode svar.

Ja, jeg tenkte på det i natt at det kunne blitt ganske intenst for musefamilen om en klegg kom seg inn i deres lille avgrensede område i taket, og at nettopp slik evakuering hadde funnet sted. Og at de fire først evakuerte ukesgamle krypene ble plassert i ly tett inntil trappen.

Så må noe ha tilkommet den voksne på vei ut med den femte ungen, slik at den lille ble liggende for seg selv etter at noe på ett eller annet vis avlivet den voksne (utmattet etter fem tunge bører fra takhøyde til bakkenivå?). Hadde det vært snømus el.l. ville den vel helt eller delvis ha spist byttet?

(Vi hadde kull med mink under hytta for to år siden, og opplevde å se dem den første dagen de små våget seg ut. Det utrolige var at vi dagen før hadde sett rypemor med kyllinger rett utenfor hyttevinduet. Det går ikke å laste opp videoer her på forumet, og forsøk på å legge inn link til videoer av mink- og rypeopplevelsene, gir meldingen: Det oppsto et problem! Du kan ikke poste linker...)


At de små musungene - ennå uten pels - var døde, antar jeg kan skyldes utetemperatur på 8-10 grader. To av dem hadde også blodige tannmerker (?) i buken. Kan det komme av at mor/far har tatt tak med tennene for å bære dem ned?

Ingen elektriske føringer i taket, så forhåpentligvis ikke noe galt i den retning...


Redigert av - chot den 12/08/2017 15:12:57
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3111 Posts

Skrevet - 12/08/2017 :  15:02:07  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Ja det kan kanskje ha vært noe panikk i bildet. Såret i buken på den ene ser ut til å ha to tydelige hakk etter de øverste gnagertennene til mora. Det er jo ikke første gang at pattedyr skader sine egne barn i panikk. Men som du sier hvorfor skulle alle ligge igjen om mora ble avlivet av noe annet, det er rart. Man må jo også regne med at der er mange dyr (ikke minst fugler) i nabolaget som følger med. Du skal jo heller ikke se bort fra at der var flere unger og at noen av dem faktisk ble mat til et annet dyr. Så kom du og forstyrret festen. (?).
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,22 sekunder. Snitz Forums 2000