Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om andre naturfag
 Hvordan gjøre eddik sterkere?
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

PetterRoald
Aktiv deltaker

52 Innlegg

Skrevet - 19/10/2017 :  11:01:27  Vis profil Send PetterRoald a Private Message  Svar med kopi av melding
Hei.
Jeg lager egen eddik, og lurer på hvordan jeg skal få den sterkere/høyere prosent.
Kan jeg brenne eddiken slik man gjør for å lage brennevin?

Petter

Limnoan
Biolog



9857 Posts

Skrevet - 19/10/2017 :  11:30:59  Vis profil  Besøk Limnoans hjemmeside Send Limnoan a Private Message  Svar med kopi av melding
Eddiksyre har høyere kokepunkt enn vann, 118-119oC, så den ville vel bli igjen i resten ved destillasjon.

Du kan jo prøve å koke inn eddikken. Da få du kan hende konsentert andre smaksstoffer også.

Hvis målet kun er å få opp innholdet av eddiksyre, foreslår jeg at du tilsetter det. Det finnes 35% eddikkessens å få kjøpt i dagligvarehandelen. Ren eddikksyre selges også under navnet iseddikk, men den sorterer under "kjemikaliehandelen" og er vel ikke aktuell.

Ren eddikessens er etsende. Det var nylig en ulykke der studenter drakk eddikessens som et rituale

AA
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3114 Posts

Skrevet - 07/11/2017 :  19:21:42  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Lage sin egen eddik høres jo litt tungvint ut med tanke på hvor billig eddik er. Trodde ikke det var noe noen syslet med i småskala.
Går det an å spørre hvilken metode du har valgt?
Gå til toppen av siden

PetterRoald
Aktiv deltaker

52 Posts

Skrevet - 07/11/2017 :  20:01:14  Vis profil Send PetterRoald a Private Message  Svar med kopi av melding
Jeg har laget vin, og sper ned til ca. 9% alkohol. Så er det bare å tilsette luft. Mater den på samme måte som en surdeig, tilsetter mer vin. Lar jeg eddiken stå lenge fordamper vannet og jeg får f. Eks solbær balsamico.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3114 Posts

Skrevet - 08/11/2017 :  10:01:12  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Akkurat, oksidativ fermentering. Det som noen ganger gjør vin surere og som så kan utnyttes til eddikproduksjon. Da vet du vel mer om dette enn de fleste av oss.

Så dette på engelsk Wiki: "Nowadays, most vinegar is made in submerged tank culture, first described in 1949 by Otto Hromatka and Heinrich Ebner.[46] In this method, alcohol is fermented to vinegar in a continuously stirred tank, and oxygen is supplied by bubbling air through the solution. Using modern applications of this method, vinegar of 15% acetic acid can be prepared in only 24 hours in batch process, even 20% in 60-hour fed-batch process.[44] " Der er mange referanser, kanskje finner du noe nyttig der.

Så hvis du har Acetobacter eddiksyrebakterier i tanken (noe som kanskje er vanskelig å unngå?) så er det vel bare å fortsette å boble luft nedi.

Spørsmålet om hvordan øke fra 15-20 % til 35 % og eventuelt mer skal jeg ikke ta stilling til. Om du prøver ren innkoking så risikerer du vel endringer av en del av stoffene og smaken og mye tap av eddiken som lukt (forøvrig ikke sunt som lukt). Vil du ha helt rein etansyre (med vannprosent ukjent) så kommer du vel ikke utenom fraksjonert destillasjon, men det er vel ikke det som er målet?

Redigert av - kjellms den 08/11/2017 10:03:15
Gå til toppen av siden

PetterRoald
Aktiv deltaker

52 Posts

Skrevet - 08/11/2017 :  10:08:50  Vis profil Send PetterRoald a Private Message  Svar med kopi av melding
Takk for alle innspill.
Målet mitt er bare å få opp syrenivået i forhåld til sukkeret. Men når jeg lager den på søt hetvin er det vel vanskelig å unngå. Tror jeg skal varme den forsiktig for å bli kvitt litt vann, og evt. ha i litt ren eddik:)
Gå til toppen av siden

Limnoan
Biolog



9857 Posts

Skrevet - 08/11/2017 :  12:09:08  Vis profil  Besøk Limnoans hjemmeside Send Limnoan a Private Message  Svar med kopi av melding
Så vidt jeg har forstått, så får hetvin en dose sprit for å stoppe gjæringa før alt sukker er brukt opp.

Om du fortynner, slik at gjæring kan foregå, regner jeg med at du kan få forgjæret noe av sukkeret. Da blir det et spørsmål om hvor lenge det får gjære.

Slik gjør de i Italia
https://no.wikipedia.org/wiki/Balsamico

AA
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Nytt emne  Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,09 sekunder. Snitz Forums 2000