Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om biologi generelt!
 Noen som vet om et bra viltkamera?
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forrige side
Forfatter  Emne Neste emne
Side: av 6

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 17/07/2017 :  15:55:35  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding

 (Klikk for å se et større bilde)


WingCam II gir faktisk fine bilder i bra lys. Her har jeg ikke justert noe annet enn litt på skarpheta etter pixelreduksjonen. Og lukkertida i slikt lys er kort nok for kvikke fugler.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 31/07/2017 :  13:31:55  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
I enkelte typer lys og uten vanndråper på glasset kan enkelte kameraer gir bra eksponeringer og farger, og dybdeskarphet er jo ikke å forakte på en del bilder. Her igjen fra WingCam II, som har en tendens til store kontraster og noe undereksponering særlig i motlys, men i medlys blir det ofte svært bra. Kameraposisjon er endret litt fra foregående bilde av ravnene.

Rødrev på jakt (Klikk for å se et større bilde)

Ung trane på forsumpet åker. Karasjok. (Klikk for å se et større bilde)

Trane, gluttsnipe mm på åker etter mye regn (Klikk for å se et større bilde)


De to første er beskjært litt, det siste viser hele synsfeltet.

Redigert av - kjellms den 31/07/2017 13:37:02
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 02/08/2017 :  15:42:48  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av kjellms


Så et bilde fra Wingcam I

Siden jeg har rakket ned på Wingcam I i flere sammenhenger så må jeg opplyse om at det ikke er helt ubrukbart. Dette har en svak skjevhet i optikken. Og pikselerer bildene kraftig i solskinn og vind, altså ikke bare i motlys som Winge hevder. Klarer dere å se hva som eventuelt har løst det ut.

furu i Wingcam I (Klikk for å se et større bilde)
Dette er fra en tidligere posting her. Nede til høyre ved furustammen sitter det en kjøttmeis. Jeg hadde satt opp kameraet for å få bilder av elg som feide geviret på furua. At den lille kjøttmeisa har løst ut kameraet er ikke utenkelig, spørs vilken vei den fløy inn til kvisten. I vår/sommer brukte jeg viltkameraer mer bevisst på fugler, og er ikke i tvil om at de faktisk løses ut ofte av forholdsvis små fugler som sisiker, meiser og sangere. Selvfølgelig bedre på korte hold. Men jeg stusset faktisk over frekvensen av videoer på Browning Spec ops med skjærer på 10-15 m hold og stadig mindre flokker av kjøttmeis innom og det også på forholdsvis stor avstand 5 - 10 m. Hadde det vært massevis av tomme opptak så kunne man sagt det var tilfeldig, men det var det ikke i det tilfellet. Og liknende effektivitet har både WingCam I og II på små dyr.

For de som har opplevd det samme som jeg med kraftig pikselering (store firkanter istedefor ekte piksler) så går det an å unngå det ved å lære seg å unngå mye sol og vind og bevegelig skog. Vierkratt er f eks svært bevegelige og firmwaren i WingCam I mestrer ikke det (masse detaljer som raskt endrer seg under eksponeringa). Sett den der det står forholdvis stabile trær og hvor vinden ikke tar så mye så slipper man pikselleringa. Og da gir den ofte bra skarphet, fine farger og dyr i bildet. I dårligere lys er det selvfølgelig støy i fargene. Og den våkner opp etter vinterdvalen, også en fordel. Dette er altså et råd til de som allerede har dette kameraet. Det lar seg ikke skaffe mer (se s. 4 for flere bilder og eksempler).
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 13/08/2017 :  15:57:16  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Om skjevhetene i skarphet som ofte observeres på viltkameraer.

Det har slått meg at skjevhetene i skarphet som ofte observeres har et systematisk trekk som kanskje kan settes i sammenheng med hvordan objektivene monteres. Det brukes et svært seigt klister eller lim når de små objektivene skrues inn. Egentlig er det merkelig at de limer dem fast. Friksjonen burde være mer enn nok til å holde dem på plass. Om de ville kunne de jo bare dryppet på en liten låsedråpe med farget markeringslim etter at fokus var kontrollert.

Alle de jeg har åpnet har en vanlig metrisk høyregjenge som også blir brukt på mange andre minikameraer. Linseelementene er montert i tynnveggede plasthus med tynne plastdeler (som bafler, avstandsringer osv). Når man bruker kraft for å skrue dette inn med lim i tillegg så er det kanskje ikke rart ting vrir seg og noen av de små elementen kommer ut av stilling, med resulterende skjev fordeling av skarphet. Slik skjev fordeling av skarphet har/hadde jeg på alle mine WingCam, Scoutguard/Bolyguard og Acorn og NB på kameraer som jeg har brukt mye og vet at det kan ikke skyldes tilfeldigheter, lys og "eksponeringsalgoritmer".

Eksempler: Siden jeg har brukt 5 WingCam mye med variasjon fra elendig til noe av det aller beste så bruker jeg det som eksempler.

WingCam I
Se de øverste eksemplene s. 3 om dere lurer på hvor ille det kunne være. Det var det kameraet jeg brukte noe tid på reklamering.
Bildet i posten foran dette viser jo fine dagslys farger og skarphet, men ser dere nøye etter avtar det faktisk ned mot venstre.

Skjev skarphet i viltkamera (Klikk for å se et større bilde)

Ikke bry dere om valpen som er i rask bevegelse, se på soleiene nede til høyre og sammenlikn med plantene nede til venstre. Selv i 850 piksler i bredda er det synlig.

Sakrphetsfordeling WingCam I (Klikk for å se et større bilde)

På dette bildet som ellers ikke er noe bra ser dere det tydelig, avtagende skarphet og dårligere nærgrense ned mot venstre. Og bra skarphet bortover jordet. Dere ser det samme på bildene av sotsnipa, grønnstilken og gluttsnipa side 5 (samme kamera). Og dette er altså på et kamera jeg ikke har klaget på eller reklamert på. Det får bli opp til enhver hva som aksepteres. Men vær obs på slikt også om dere tenker å kjøpe brukte kameraer.

WingCam II

Jeg hadde en WingCam II som ikke ville fungere i kulda og tok kvelden av ukjent årsak. Den var ellers av samme kvalitet som de to andre her med hensyn på fargebehandling og skarphet.

Den ene av disse likner litt på den forrige omtalte WingCam I, mindre skarpt ned mot venstre, tydelig på disse bildene.

Krikkender (Klikk for å se et større bilde)

Fargene fine og krikkendene innafor akseptabel skarphet.

Krikkand på nærgrensa (Klikk for å se et større bilde)

Og denne er omtrent på nærgrensa.

Grønnstilk for nært (Klikk for å se et større bilde)

Og her er grønnstilken for nært nedre venstre hjørne. Hadde det vært på høyre side ville den vært skarp.

Det andre kameraet WingCam II er det ikke stort å klage på (unntatt de tidligere nevnte dårlige farger og overskjerping i enkelte lyssituasjoner, hotspoten i IR, noe ganger lange eksponeringstider). Det gir faktisk ofte både svært skarpe bilder og riktige farger. Ett par eksempler bare (er jo flere eksempler ovenfor og på forrige side):

Nattbilde av gluttsnipe (Klikk for å se et større bilde)

Her det jo ikke noe negativt å si om skarphet, farger m. m. Husk det er et bilde tatt i dårlig lys!.

Ung trane i nattlys. (Klikk for å se et større bilde)

Og dette er jo også bra lyset tatt i betraktning, eksponeringstida blir litt lang. Men begge de to siste har det til felles at studerer man de nøye i 8 Mp versjonene ser man tydelig selv i godt lys at skarpheta avtar nede i venstre hjørnet, ellers er dette kameraet knivskarpt over hele billedflata. Men det er jo litt synd at dette ikke skulle være regelen. Man måtte altså innom fem kameraer av et merke før man ble helt fornøyd. Hadde et firma klart å levere kamera som dette hver gang så burde det jo blitt en storselger. Gjerne med noen nye egenskaper selvfølgelig. På disse bildene har jeg ellers ikke justert på noe, kun redusert antall piksler til 850 x 638.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 18/08/2017 :  22:18:03  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Oppdaget noe overaskende at et kamera ga beskjeden Lock åpenbart om SD-kortet. Jeg tok ut kortet igjen og det stemte. Låsen var flytta til skrivesperre. Dette overrasket meg for alle viltkameraer har ikke den egenskapen at de kan registrere at denne skrivesperren er aktivert (det er bare en kloss ingen elektronikk).

Dette kameraet var et WingCam II. Heretter skal jeg sjekke om flere av kameraene har denne egenskapen. Da blir det ikke skrevet bilder på SD-kortet så det er jo viktig. Det er lett flytte bryteren ved uhell, f eks når man dytter det ned i sporet. Egentlig skjønner jeg ikke vitsen med den. Man setter jo et kamera ut med kort for at det skal registereres og skrives bilder, ikke sperres.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 26/08/2017 :  09:42:28  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Alle WingCamene har denne egenskapen at skrivesperra på SD-kortet sjekkes. Da er det altså slik at det kan forklare perioder uten bilder, noe jeg faktisk har lurt på. Men så har jeg ment å se på andre kameraer at det ikke har betydning. Man må altså være obs på at om låseklossen på SDkortet sitter løst kan den skli opp idet man dytter kortet ned i sporet (eller opp).
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 29/08/2017 :  14:29:19  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Jfr annen tråd om viltkamera under dyr.
Merkelig nok er det noen av de kameraene som ikke har justering av PIR-følsomheta (eller man glemmer at det fins fordi de funker bra uansett) som fungerer med høyt utbytte også på små dyr. Noen ganger kan man se på det som tilfeldigheter, men når det skjer gang på gang så skjønner man at det faktisk virker.

Browning Spec Ops FHD (2015 modellen)

Selvsagt kan også dette kameraet ta unødvendig mange videoer når sol og vind herjer med busker og bekker, men da får man iallfall lydopptak av sangfugler og annet. Den har heller ikke spesielt god nærgrense, avtar jevnt fra noe over 1 m avstand og nærmere. Men skarpheta er ellers ok over hele feltet, noen ganger blir det merkelig reduksjon i skarphet og fargeendring i kanten til høyre i dårligere lys. Men hvor små kan motivene være?

grønnsisik fra video Browning SpecOPs (Klikk for å se et større bilde)

Her er det ingen tvil om at grønnsisikhannen selv løste ut opptaket. Og den er liten! Legg merke til boblene til venstre såkalt Duoldi aja - "kokende kilde". Dette er altså snapshot fra video.
Skarpheta er ok til video i 1920 pix bredde, her er ubehandlet utsnitt.


utsnitt fra Browning video (Klikk for å se et større bilde)


Et annet bilde viser en løvsanger helt nede i et av hjørnene:

løvsanger video (Klikk for å se et større bilde)

Heller ikke noe tvil om at denne løvsangeren selv løste ut video.
Skarpheta nede i venstre hjørne er heller ikke så verst. Husk at alt dette egentlig er 1920 pix i bredda og redusert til dette lille. Så ut som det ble forskjell på png og jpg filer denne gangen, den siste her er jpg og der er tydelivis økning på noe artefakter. Ellers er det ikke gjort noe på farger , kontrast og skarphet. Altså nedre venstre hjørne:

 (Klikk for å se et større bilde)


Effektivitet måles jo av enkelte (f eks Traicampro) på om det fins noe i bildene eller videoen. Denne dagen tok dette kameraet 5 videoer to av dem med grønnfinker, to med sidensvans og det femte vil jeg også regne med fordi det var så gode opptak av grønnsisikens lyder. Noe liknende dagen etter opptakk av løvsanger, gråtrost, rødvingetrost, bjørkefink mm 6 av 8 med relevant innhold er også godkjent mener jeg.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 29/08/2017 :  17:29:14  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Egentlig uten betydning: Ikke noe grønnfinkopptak den 29., den dagen var det to grønnsisiker og to opptak, hannen alene på den ene. Pluss sang og lyder på et tredje opptak. Og sidensvans pluss mange lyder på de to andre. Video gir mye info som jeg har vært inne på før. Og det ser også ut til at dette kameraet har en sensor som fungerer helt ut i videobildekanten. Ofte er det der det starter. En gang i framtida skal jeg prøve forsatslinser på slike Browninger for å få skarpheta nærmere. Det bør man kunne bruke på flere viltkameraer.

Redigert av - kjellms den 29/08/2017 17:40:30
Gå til toppen av siden

dendrobates
Aktiv deltaker

76 Posts

Skrevet - 06/09/2017 :  18:58:11  Vis profil Send dendrobates a Private Message  Svar med kopi av melding
Hva mente du med kokende kilde?
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 06/09/2017 :  21:51:04  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Fra samisk duoldi aja kan oversettes til kokende kilde, men det er jo ikke fordi de er varme (+4 gr C som her), men fordi det enkelte ganger bobler kraftig fra dem i perioder.

kilde som bobler (Klikk for å se et større bilde)
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3072 Posts

Skrevet - 16/10/2017 :  10:56:04  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Som enkelte kanskje har lagt merke til i en annen tråd har jeg eksperimentert litt med brilleglass og viltkameraer for å få til opptak noe nærmere enn den vanlige nærgrensa. Foreløbig er inntrykket at skarpheta blir forbausende bra med billige brilleglass. Og noen kameraer er mye flinkere til å dosere lyset og eksponere på nærmere hold. Overeksponering og hotspots i IR særlig på korte hold er jo nærmest en regel på viltkameraer. Selv om man masker av IR-LEDer så det er kun ett par igjen overekponeres det på korte hold.

Derfor er erfaringene med Browning Spec OPS FHD serien en positiv overaskelse. Nå bruker jeg kun video på Browning siden det er best.
Her er et par bilder av spissmus fra video, hele bildet og ett utsnitt som viser aktuelle piksler uten endring i størrelse. Spissmus er raske og aktive dyr som ikke blir skarpe i IR unntatt de korte øyeblikkene de står noenlunde rolig.

Videosnap av spissmus i Browning Spec OPS FHD (Klikk for å se et større bilde)


utsnitt av videobilde av spissmus (Klikk for å se et større bilde)


Farger er også stort sett ok fra Browning i videomodus, her ei skjære noe beskjært:


skjære fra Browning Spec OPS FHD (Klikk for å se et større bilde)


Dioptrier rundt 1,5 til 2,0 er vel mest anvenddelige for slike nærbilder med viltkameraer.
Gå til toppen av siden
Side: av 6  Emne Neste emne  
Forrige side
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,23 sekunder. Snitz Forums 2000